Десетилетието на Apple

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

IPhone унищожи редица индустрии, но помогна за създаването на много други

Снимка: Архив Ройтерс

Можем да определим последните 10 години като десетилетието на iPhone – периодът, в който смартфоните станаха масово използвани, създадоха корпорации за милиарди долари, промениха редица индустрии и света като цяло, пише CNBC.

Първият iPhone се появи през 2007 г., но в зората на новото десетилетие беше все още сравнително нишов продукт, ограничен до един телеком и насочен към хората, които рано тестват нови технологии. Сега е доста по-популярен. През първото календарно тримесечие на 2010 г. Apple беше продала 8,7 млн. броя iPhone. През същото тримесечие на 2018 г. бройката достигна 47 млн.

В рамките на десетилетието Apple продаде поне 1,4 млрд. броя iPhone, според официалните данни за продажбите ѝ, и вероятно близо 1,6 млрд., след като добавим и тазгодишните оценки. Компанията твърди, че 900 млн. iPhone са в активна употреба.

IPhone се превърна в движеща сила за Apple. За поне 10 години тя се трансформира от голяма компания за компютри с печеливш страничен бизнес с MP3 плейъри в мегакорпорация с пазарна капитализация от 1 трлн. долара, операции по целия свят и 137 хил. служители на пълно работно време.
“Безспорно това е най-влиятелният потребителски технологичен продукт за последното десетилетие”, коментира основателят на Loup Ventures и дългогодишен анализатор на Apple Джийн Мънстър,

IPhone навлезе толкова много в живота на хората, защото замени много други устройства – часовника, навигацията, MP3 плейъра, дори фенерчето. “Преди 15 години използвахме клетъчните телефони, за да се обаждаме. Днес ги използваме за всичко друго. Те са дистанционното на живота ни”, посочва анализаторът Джеф Кейгън.

Може би най-добрият пример за силата на трансформацията на iPhone е какво Apple направи с камерите. Около 109 млн. камери, побиращи се в джоба, бяха продадени през 2010 г., сочат данни на Camera & Imaging Products Association. През 2018 г., последната, за която има пълни данни, само 9 млн. камери от този тип са били продадени.

“Някои продукти бяха погълнати, някои бяха напълно премахнати от пазара и това е част от свободния и отворен пазар”, коментира Томас Кук, професор в McDonough School of Business към Georgetown University.

IPhone създаде приблизително толкова много индустрии, колкото разруши. Компаниите за споделено пътуване Lyft и Uber заедно са на стойност 60 млрд. долара и съществуват само благодарение на винаги включената GPS локация и високоскоростните интернет връзки, които станаха масови с iPhone.

“Можете да разгледате всяка функция на телефона и да се сетите за компании за милиарди долари, които са създадени около тях. Влиянието ѝ е върху всеки аспект на нашия живот”, коментира Мънстър. “Камерата и Instagram. Локацията върши всичко – от карти като Waze, до рекламиране в Google Maps, доставки на храни като Grubhub. NFC позволи мобилното банкиране, което ще промени банковата индустрия. Потреблението на съдържание в момента е потребление на видео. YouTube нямаше да е YouTube без iPhone”, допълва той.

IPjone и App Store също се превърнаха в огромни бизнеси и дадоха на разработчиците на приложения лесен начин да продават на глобалната аудитория. През януари Apple заяви, че разработчиците в нейната платформа App Store са направили 120 млрд. долара от пускането ѝ през 2008 г. и над 30 млрд. долара само през 2018 г.

Огромна верига за доставки

Въпреки че основната идея на iPhone не се промени през десетилетието, самото устройството стана значително по-мощно.

В началото на десетилетието най-мощният iPhone беше iPhone 3G, втората версия на устройството, която разполагаше с бавен процесор на Samsung. IPhone 11 Pro, най-новата ключова версия на устройството, е с шестядрен процесор на Apple с 2,65 GHz скорост. Представянето на модерния iPhone се конкурира с това на лаптопите според някои тестове.

Подобно подобрение видяхме и при дисплеите. Най-добрият iPhone през 2010 г. имаше 3,5-инчов екран със 153 хил. пиксела. Най-новите модели сега са с 6,5-инчов екран с над 2,6 млн. пиксела.

Лошата страна на всичко това е, че iPhone стана много по-скъп. IPhone 3G струваше само 199 долара за базов модел, частично субсидиран с двугодишен договор с AT&T. Версията iPhone Pro сега започва от 999 долара, а договорът с оператора е отделен.

Способността на Apple да предлага нов модел всяка година със значително подобрени възмжности беше подчертано от огромната и сложна верига на доставките, която достигна кулминацията си в огромни звена за сглобяване на устройствата в Китай, управлявани от основния ѝ партньор в производството Foxconn. През 2017 г. Apple заяви, че е създала и подкрепила 4,8 млн. работни места в Китай.
Ерата Тим Кук

В началото на десетилетието Apple се ръководеше от основателя си Стив Джобс. На 24 август 2011 г., два месеца преди смъртта на Джобс, кормилото пое Тим Кук, заемайки поста главен изпълнителен директор, на който е и до днес.

Под ръководството на Кук Apple продаде милиарди бройки iPhone и генерира стотици милиарди печалба. В някакъв момент компанията дори отчете най-печелившото тримесечие за публично търгувана компания досега.

През по-голямата част от десетилетието Apple беше най-високо оценената публична компания, като в някакъв етап загуби короната от дългогодишния си технологичен конкурент Microsoft, а съвсем наскоро и от Saudi Aramco.
През годините Apple генерира огромен обем от кеш на гърба на продажбите на iPhone, но през 2018 г., след данъчната реформа, тя подсказа, че планира да насочи по-голямата част от това състояние към акционерите си под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции.
Последното помогна на цената на акциите да нарасне с над 900%. Милиони долари, инвестирани в Apple на 1 януари 2010 г., към миналия петък щяха да са настойност 9,13 млрд. долара, след 7 – 1 сплит през 2014 г.

По пътя си Apple достигна няколко повратни точки. През 2015 г. тя стана част от индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average. Освен това получи признание от известния инвеститор Уорън Бъфет, чийто конгломерат Berkshire Hathaway сега притежава 5% от Apple.

През 2018 г. Apple стана първата публична компания, която премина границата от 1 трлн. долара пазарна капитализация. Година по-рано пък отвори Apple Park – огромния си корпоративен кампус в Купертино, Калифорния, чието построяване струва около 5 млрд. долара. В момента в него се помещава централата на американския гигант.

Да не забравяме, че Apple пусна три основни нови линии продукти: iPad, Apple Watch и AirPods. Всички те се продаваха добре. Нито една, обаче, не промени света по начина, по който го направи iPhone.

Жертва на успеха си

Apple навлиза в новото десетилетие като гигант с няколко особено печеливши продукта, но се сблъсква с все повече предизвикателства, свързани с размера и успеха си.

Наскоро Съдебната комисия към Камарата на представителите в САЩ поиска документи от Apple, Amazon, Facebook и Google като част от антитръстовото разследване, свързано с това, че Вашингтон става все по-скептичен към големите технологични компании. През последните месеци Кук трябваше да отговаря на въпроси на международни медии дали Apple е монополист най-вече когато става дума за контрола, който има в своята платформа App Store.

“Никой разумен човек няма да нарече Apple монополист“, заяви Кук през октомври.

Същевременно нарастват опасенията на активисти и защитници на потребителите за цената, която природата плаща за продажбата на нови хардуерни устройства на стотици милиони хора, които сменят джаджите си на всеки няколко месеца. През последните години Apple въведе нови програми за рециклиране и инициативи за намаляване на боклука, който стига до депата.

Други, включително бившият главен дизайнер на Apple Джони Айв, изразиха опасенията си, че iPhone може да е твърди добър, а хората не искат да спрат да го ползват. В отговор на това Apple пусна функцията за следене на времето на ползване на устройството, за да помогне на хората да се борят с пристрастеността си към светещия малък екран.

Може би най-голямото предизвикателство е, че iPhone вече не може да расте толкова бързо, колкото преди 10 години, когато стотици милиони потребители си купиха такъв телефон за първи път.

Продажбите на iPhone достигнаха пика си през 2015 г. – 231 млн. броя. Оттогава до голяма степен са без промяна. През 2019 г. обаче Apple заяви, че не планира да продължава да отчита колко бройки е продала, посочвайки, че общите приходи и други метрики са достатъчна информация за инвеститорите.

Вместо това компанията фокусира инвеститорското внимание върху хардуерното звено за носими устройства, където попадат Apple Watch и AirPods, както и към подразделението си за услуги, което предлага абонаментните Apple TV+ и Apple Arcade. Но iPhone все пак носи около 54% от приходите на Apple за 2019 г.

Дали новото десетилетие ще е благосклонно към Apple, както бяха последните 10 години, ще зависи от това дали онлайн услугите и носимите устройства ще променят живота ни толкова, колкото iPhone успя.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!