Четат присъдите за “Илинден”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
302

Съдът в Охрид ще обяви на днешното си заседание присъдата си по делото за потъналия кораб "Илинден", когато удавиха 15 български туристи.

Подсъдими са капитанът Сотир Филевски и хърватинът Бранко Баич, издал сертификата за плаване на кораба. На предишното заседание прокуратурата поиска ефективни присъди за двамата обвиняеми.
До 15 години затвор могат да получат капитанът на кораба Сотир Филевски и експертът Бранко Баич от фирмата “Германишер Лойд”, издал сертификат за техническата годност на кораба.
Филевски е обвинен в това, че е нарушил безопасността на кораба.
Той лекомислено е качил хората на плавателния съд. Не е имал екип от двама човека – капитан и негов помощник, както е било редно. Трябвало е да се качат 43-ма пътници, вместо това е имало 54, неправилно разположени.
При потъването на кораба е имало силно движение на „Илинден” надясно, хората по инстинкт са се преместили отдясно наляво, в резултат на което е навлязло вода и Илинден потъва.
По отношение на Бранчко Баич в обвинителния акт пише, че той като инспектор в компанията Германишер Лойд е издал три уверения за плаването на „Илинден” въпреки пропуските в техническата документация на плавателния съд.
Адвокатите на българските семейства смятат, че основна вина за трагедията има администрацията – Охридското капитанство, което отговаря за контрола на корабите. Затова и представителите на сънародниците ни предлагат на съда капитанът Сотир Филевски да получи условна присъда.
От пледоариите стана ясно, че потърпевшите от трагедията ще заведат административни и граждански искове срещу македонските административни институции, каквато е Охридското капитанство.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!