Борисов: Някои чужди посланици говорят много

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
553

Някои от посланиците в България надвишават правата си. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на общата си пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган пристигна днес на официално еднодневно посещение у нас заедно с държавния министър по европейските въпроси и министрите на енергетиката и транспорта.

В края на мандата си посланикът на Франция Етиен дьо Понсен призова София по-уверено да изрази мнението си за присъединяването на Турция към ЕС. Запитан от журналисти за коментар на тези думи, Борисов, цитиран от БНР, отговори: “Ние сме суверенна държава и към посланиците си се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин на Саркози съвет какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да бъде изпъден от Франция”.

“Аз не виждам смисъл да отговарям на френския посланик на заминаване какво е казал някъде”, каза още Борисов, цитиран от “Дневник”.
“Мисля, че в присъствието на моя колега, когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България, не би трябвало дори да ме питате”, допълни още той за Понсен.
Изказването на посланика предизвика преди време и критиките на президента Георги Първанов.

Борисов заяви още, че България, като добър съсед, подкрепя европейската перспектива на Турция.

“Темата за референдум за присъединяването на Турция в ЕС ще се постави, когато Турция завърши преговорите, дотогава такава тема няма”, заяви той в отговор на журналистически въпрос.
Референдум срещу членството на Турция в съюза ЕС инициираха неотдавна от ВМРО.

Твърдо сме решили да продължим преговорите за членство в ЕС, заяви на свой ред турският премиер, цитиран от “Фокус”. Той добави, че Турция е постоянно забавяна по пътя си към европейската интеграция и пред нея се поставят различни пречки. Подобно било и отношението към Хърватия.
“Ако ЕС желае да разнообрази структурата си и вижда съюза на цивилизациите, не трябва да поставя пречки”, смята Ердоган.
“Имаме интензивно сътрудничество във всички сфери, скоро стокооборотът между двете страни ще надвиши 5 млрд. долара, надяваме се България да продължи подкрепата си за присъединяването на Турция в ЕС”, заяви още Ердоган.

По-рано Борисов и Ердоган разговаряха “на четири очи”, след което се състояха пленарни разговори между двете делегации.
Между България и Турция ще бъде изградена свързваща газопроводна връзка, която ще стане част от проекта “Набуко”, съобщи Борисов. Това е част от диверсификацията на доставките на газ за България, допълни той, цитиран от БТА.

“Всеки, който има документи, нека да ни ги представи, с колегата ще търсим начин да решим техния проблем”, така Борисов отговори на въпрос за имотни претенции от страна на изселници.
“Където има документи и право, ще осигурим това право”, потвърди турският премиер.

Борисов каза още, че по отношение на контрабандата и борбата с наркотрафика сътрудничеството е много добро. По думите на българския премиер една съвместна операция в близко бъдеще ще бъде ползотворна и за двете страни.

Изборът на главен мюфтия в България е вътрешен проблем на страната, коментира турският премиер.
“Благодаря за ненамесата в проблема с мюфтийствата, ще осигурим сигурност за една конференция, която да избере главен мюфтия”, заяви Бойко Борисов.

Двамата премиери са обсъдили и проблема с издаването на визи за турски граждани. Той ще бъде решен с въвеждането на биометрични данни в документите.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!