Ударихме Испания, влязохме в топ 8 на светa

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1941

България победи с 3:1 гейма европейския шампион от 2007 година Испания в първи мач от група "Q" на световното първенство по волейбол в Италия.

Въпреки убедителния резултат, срещата бе изключително драматична и наситена с множество обрати, а победата за “лъвовете” дойде трудно, но изключително сладко. Успехът изпраща нашите отново сред първите осем в света, а мечтите за пътя към Рим продължават.
Двата тима излязоха на полето в зала “Нелсън Мандела” във Флоренция пределно мотивирани и без сметки, пестене на сили и комедийни изпълнения, на каквито станахме свидетели в мача срещу Бразилия, показаха волейбол на световно равнище.
Италианският наставник на “трикольорите” Силвано Пранди се довери на титулярите, на които бе дадена почивка в пародията срещу “селесао” и на полето днес излязоха Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либерото Теодор Салпаров.
Срещата започна изключително равностойно и вървеше точка за точка, а испанците заиграха феноменално в защита.
Окрилени от успешните си спасявания, “Ла Фурия” дишаше плътно във врата на “лъвовете” и си позволяваше да рискува както на сервис, така и при атака.
И на първото, и на второто техническо прекъсване момчетата на Силвано Пранди имаха точка преднина, но в самия край на гейма Теди Салпаров блесна със самоотвержени спасявания, а Андрей Жеков – със специалитета си на единичен блок, което позволи да поведем с 20:15.
До края нашите хладнокръвно заиграха точка за точка и успяха да затворят гейма с 25:21.
Втората част бе белязана от множество обрати и игра на нерви. Геймът започна ударно за българите, които след като поведоха с 5:2, изненадаха противника със сервиси-бомби на Цветан Соколов, с което испанската машина се пропука, а разликата набъбна на 11:4.
“Лъвовете” демонстрираха страхотен синхрон, а мощните сервиси позволиха на блокадата ни да заработи безгрешно.
Последваха минутите на “Ла Фурия”, която след няколко наши грешки в атака, си възвърна крилете и не само че изравни, но и поведе с 16:15. В края нашите бяха в ролята на догонващи и след като спасихме три геймбола, успяхме да затворим измъчено частта с 27:25.
В третия гейм нещата се обърнаха и европейските шампиони от 2007 година дръпнаха с 4:1 и 8:6. Възпитаниците на аржентинеца Хулио Веласко търсеха атака по пръстите на нашата блокада и рискуваха максимално на сервис, което им позволи да поведат с 16:15.
В края на частта “иберийците” взеха това, което изпуснаха в предишния гейм и след като спасиха три мачбола, успяха изключително драматично и след невероятни спасявания в защита да спечелят гейма с 28:26.
В последната четвърта част разликата в класите си пролича. Съперникът, явно изморен от трилъра в предишната част, не можа по нищо да се противопостави на България.
Първото прекъсване дойде при разлика от 4 точки в наша полза, а до второто вече водехме с осем. При 24:16, нашите изпуснаха два мачбола, но все пак блестящият в този мач Тодор Алексиев затвори мача с 25:18.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!