Здравното министерство предупреди за опасни добавки и кафе

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1149

В Министерството на здравеопазването (МЗ) е дошла информация по Системата за бързо съобщаване за наличие на

опасни храни на пазара на Европейския съюз. Информацията се отнася за хранителни добавки и инстантно кафе, съдържащи неразрешени субстанции, предлагани на пазара в някои страни-членки, както и чрез интернет, съобщиха от министерството.

Един от продуктите е хранителна добавка под формата на блистер от 5 капсули по 535 мг. с наименование „IL QUINTO ELEMENTO“. Продуктът е с произход САЩ и е произведен от фирма „BODY BASIC“, уточниха от МЗ.. Предлага се в търговската мрежа в Италия, през Испания. При извършен лабораторен анализ в хранителната добавка е установена неразрешена лекарствена субстанция – sildenafil. Тази субстанция влиза в състава на лекарствени продукти като „Viagra“, „Revatio“ и др. и може да бъде опасна за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Опасни са и хранителните добавки Dragon Power, GoldenNight, HardNight, SatiboAlternativeCapsule и UP, които са от растителен произход, внос от Китай. При извършен лабораторен анализ в хранителните добавки е установена неразрешена лекарствени субстанции sildenafil и tadalfil. Цитираните вещества не се съдържат в растенията, те са синтетични и се добавят съзнателно при производството на добавките за постигане на ефект за увеличаване на потентността.

Хранителните добавки се продават на крайни клиенти през  интернет сайтове за Италия или изпратени от Италия (списък, приложен по-долу). Съгласно предоставената информация, идентифицираните вещества (субстанции) следва да се считат за вредни за здравето, като допинг вещества, в съответствие с най-новите проучвания на Световната антидопингова агенция (WADA), уточниха от здравното министерство..

Опасна и подвеждаща за потребителите е и информацията за инстантно кафе „MagicPowerCoffee“,  предлагано на пазара в САЩ. Американската администрация по храни и лекарства (FDA) е предупред, предупредила, че продуктът се предлага като хранителна добавка за повишаване на сексуалността, съдържаща активна химична съставка hydroxythiohomosildenafil, която може опасно да понижи кръвното налягане. Magic Power Coffee се рекламира за продажба чрез Интеррнет на английски, испански и немски език. Неразрешената субстанция sildenafil се съдържа и в инстантното кафе „Sta-maxcofee“, предлагано в търговската мрежа в Белгия, предупредиха от МЗ

Липсва информация за разпространение на продуктите на територията на България, уточниха от ведомството Те са разпространени на територията на някои страни членки на Европейския съюз.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!