Защо смартфоните и таблетите са опасни за малките деца?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

Всеки час, прекаран пред тях, съкращава сънят с 15,6 минути

 

Снимка: Reuters

Британски учени установиха, че честото общуване на малките деца със смартфони и таблети съкращава техния сън и това се отразява на здравето им, съобщава сп. „Сайънтифик рипортс“.
До тези изводи стигнал екипът на Тим Смит от лондонския университет Бъркбек след като провел онлайн анкета с родители на бебета на възраст от 6 до 36 месеца.
Респондентите трябвало да посочат средната продължителност на дневния и нощния сън на отрочетата им, колко често се събуждат и колко време им е необходимо да заспят.
В домовете на 70 процента от участниците в анкетата имало смартфон или таблет. А процентът на децата, които могли да се възползват от тази техника, бил 75 на сто, пише БТА..

От проучването станало видно, че със споменатите устройства са боравели повече от половината от децата във възрастовата група на 6-11-месечните бебета. Бебетата от 1 до 3 години в 92 на сто от случаите се оказали ползватели.
Екипът на Тим Смит стигнал до извода, че с всеки час, прекаран пред сензорния екран, се съкращава сънят на бебето с 15,6 минути. В присъствието на споменатите устройства децата също така по-трудно заспиват.По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!