Защо коронавирусът убива основно мъжете?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
259

© Pixabay
Проучванията на заразените с коронавирус пациенти в Китай показват, че при жените и децата смъртността при заболяването е значително по-ниска, отколкото при мъжете, пише британското издание Independent.

Статистиката показва, че фаталните случаи сред изследваните общо 44 672 заразени са сравнително малко – 2.4% от всички. Но въпреки факта, че вирусът заразява приблизително един и същ брой мъже и жени, смъртността при силния пол е далеч по-висока – 2.8%, в сравнение с едва 1.7% при жените.

Данните са събрани в периода от края на декември 2019 г., когато са установени първите случаи на заболяването, до 11 февруари.

При децата вероятността за фатален изход след заразяване с Covid-19 е още по-ниска. До този момент няма регистриран смъртен случай на пациент под 10-годишна възраст.
Експертите обаче нямат категоричен отговор на въпроса защо вирусът оказва различно влияние на мъжете и жените, както и защо детският организъм се оказва далеч по-устойчив, при положение че повечето респираторни вируси са най-опасни именно за децата и за най-възрастните хора.

Според проф. Пол Хънтър от университета в Източна Англия жените като цяло са по-податливи на автоимунни заболявания и е доказано, че техният организъм произвежда по-ефективни антитела при ваксинация срещу грип.

Освен това учените смятат, че вредните навици (пушене, употреба на алкохол, наркотици и др.) са по-разпространени сред мъжете, което е и причината средностатистическият им здравен статус да е по-нисък от този на дамите.

В Китай, например, делът на пушачите е 52% при мъжете и само 3% при жените.

Оказва се обаче, че устойчивостта на подобни вирусни заболявания не се наблюдава само при хората. Учени от университета в Айова са тествали ефектите на вируса SARS, който е подобен на Covid-19, върху мишки и се оказва, че женските гризачи прекарват заболяването много по-леко от мъжките.

Ако обаче се премахнат яйчниците им или се блокира производството на хормона естроген, разликата изчезва.

Колкото до детската устойчивост на Covid-19, засега остава мистерия за учените. Коронавирусът изглежда не може да вкара имунната система на децата в режим на свръхактивност, която, всъщност, е причината за смъртта на пациентите, заразени с него.

При повечето пациенти симптомите се изчерпват с треска и кашлица, след което започва процес на оздравяване.

При някои обаче се стига до свръхреакция на имунната система, която предизвиква остри възпалителни процеси в белите дробове или в други органи. Така те не могат да функционират нормално и може да се стигне до фатален изход. При децата обаче подобни случаи не се наблюдават.
profit.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!