Заради новия щам на COVID-19 Нидерландия спира полети от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
147

Новият щам, разпространен на Острова, може да е с до 70% по-заразен, каза премиерът Борис Джонсън

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителството на Нидерландия затваря границите на страната за полети от Великобритания, където беше открит нов щам на коронавируса, предава БТА, позовавайки се на Франс прес.

Спирането на полетите влиза в сила в 6 часа местно време днес (5 часа по Гринуич) и ще остане в сила до 1 януари. Мярката беше наложена няколко часа, след като британското правителство обяви нова карантина в Лондон и в югоизточната част на Англия поради нарастващия брой на случаите на заразяване, което се приписва на нов щам на коронавируса.

Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, може да е с до 70 процента по-заразен, каза преди ден премиерът Борис Джонсън, цитиран от световните агенции.

В същото време Джонсън подчерта, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна.

От днес в Лондон и югоизточна Англия отново ще бъде въведено максимално равнище на ограничителните мерки заради разпространението на новия щам, съобщи британският премиер. Той призова британците да се подготвят за едно по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Нещата ще са радикално различни до Великден, увери Джонсън, визирайки започналата кампания по масово ваксиниране на населението във Великобритания. Британският премиер говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с министри, посветено на епидемичната обстановка.

На този фон броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания днес надхвърли 2 милиона.

На същата пресконференция главният здравен инспектор на Англия Крис Уити каза, че новият щам се разпространява невероятно бързо в Лондон и югоизточната част на британската област, но по-бавно в останалите райони. Шансовете човек да умре или да отиде в болница след заразяване с тази разновидност на коронавируса са приблизително същите като при стария вариант, отбеляза Уити.

Той подчерта, че това не е най-лошият момент от епидемията, тъй като вече са налице медицински контрамерки.
Британският главен научен съветник Патрик Валанс каза, че ваксините изглежда изграждат имунитет срещу новия щам. Необходими са нови ограничителни мерки, за да бъде поставена ситуацията с разпространението на тази разновидност на коронавируса под контрол, заяви още той.

През последното денонощие във Великобритания са били регистрирани 27 хиляди нови заразени. 534 човека с коронавирус са починали, съобщи правителството, цитирано от ТАСС. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания надхвърли 2,4 милиона души. Страната е на седмо място в света по този показател.
Броят на смъртните случаи във Великобритания превиши 67 хиляди. Страната е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, която съобщи днес за 553 починали през последното денонощие и общо близо 68 500.

По статията работи: Евгения Маринова
invesrtor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!