Zara и H&M пускат дрехи втора употреба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Модната верига “Ейч енд Ем” (H&M) планира да започне да продава дрехи и аксесоари втора употреба в основния си магазин в Лондон от 5 октомври на фона на нарастващия натиск върху компаниите за бърза мода да намалят отпечатъка си върху околната среда, като насърчават повторната употреба и рециклирането на облекло, предаде Ройтерс.

ЕС планира нови регулации за борба с проблема с текстилните отпадъци и “Ейч енд Ем” призна, че е “част от проблема”, както и че са необходими промени в начина, по който модата се произвежда и потребява.

Колекцията дамско облекло “PRE-LOVED” в магазина на веригата на лондонската улица “Риджънт стрийт” ще включва дрехи и няколко други марки и дизайнери, както и на марки от групата на “Ейч енд Ем” като “Аркет” (Arket), “Коз” (Cos), “Монки” (Monki) и “Уикдей” (Weekday).

Това ще бъде вторият магазин на компанията, който ще предлага дрехи втора употреба, след този в Барселона, който отвори врати по-рано през годината. “Ейч енд Ем” предлага стоки втора употреба и онлайн в Швеция и Германия.

Колекцията есен-зима 2023 на предложенията втора ръка ще включват рокли и блузи с металически отблясъци и “модни плетива”, като нови стоки ще се добавят всеки ден.
Облеклата ще бъдат набавени от “Фламингос винтидж кило” (Flamingos Vintage Kilo) – компания, която управлява магазини за винтидж дрехи втора употреба в Европа и САЩ, и ще бъдат на цени от 29,99 до 189 британски. лири, посочва “Ейч енд Ем”.

Препродажбата на облекла втора употреба от потребител на потребител стана голям бизнес напоследък, като в тенденцията се включиха редица онлайн платформи и брандове.

Испанският моден търговец на дребно Zara ще разшири услугата си за продажба, поправки или даряване на дрехи втора употреба и във Франция, обяви компанията собственик на бранда Inditex, предаде Ройтерс.

Услугата, която ще бъде достъпна в магазините на Zara, в уебсайта й и мобилното й приложение, вече съществува за британските клиенти от миналия октомври. Главният изпълнителен директор на компанията Оскар Гарсия Масейрас каза още, че по-късно тази година услугата ще бъде пусната и в Германия.

Компанията има за цел да удължи живота на дрехите, да допринесе за намаляване на отпадъците и използването на нови суровини, се казва още в съобщението. От Zara поеха ангажимент 40 на сто от дрехите да бъдат направени с рециклирани влакна до 2030 г.
economynews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!