Залез на дизела ли? Премуим автомобилите разчитат на него

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Продажбите при тях растат, въпреки общите тенденции

Снимка: BMW

Ново проучване показва колко много европейските производители на премиум автомобили разчитат на дизела. Според данните на анализаторската компания JATO, повече от 95% от продадените от Land Rover джипове, са оборудвани с дизелов двигател. При Volvo делът на дизеловите коли, продадени от началото на годината, е 80%.

Jaguar отбелязва ръст по този показател – от 81% през 2016 до 90% за първите три месеца на тази година, докато всяко трето BMW, продадено през 2017, е било дизел. При Mercedes и Audi делът на дизеловите двигатели е 70%, като интересна подробност е, че при всички марки, попаднали в проучването, се забелязва спад в търсенето на дизелови модели, с изключение на Jaguar Land Rover.
Имайки предвид все по-строгото законодателство във Великобритания и Континентална Европа, ограничаващо употребата на автомобили с дизелови двигатели, премиум марките може да са изправени пред финансов колапс, заради зависимостта си от дизела. За сравнение, производителите на масови автомобили са много по-слабо засегнати от явлението. Само 10% от колите, които Toyota е продала в Европа от началото на годината са оборудвани с дизелов двигател. Процентът при британската марка Vauxhall е малко над 20 на сто.

Средно, през първото тримесечие пазарът на дизелови автомобили се е свил в сравнение със същия период на 2016.

Съотношението на продадените бензинови и дизелови автомобили тогава бе точно 50/50, докато през първите два месеца на 2017 делът на дизеловите автомобили е паднал до 47%. Peugeot, Volkswagen, Renault и Nissan се присъединяват към премиум марките с над средния процент, докато останалата част от водещите европейски автомобилни производители имат по-нисък от средния резултат.

Нещо повече, почти всяка автомобилна марка е продала по-малко дизелови автомобили спрямо началото на 2016. Toyota е пласирала 9.7% по-малко дизели, а Vauxhall и Citroen съответно 9.1 и 8.9 на сто по-малко. Средният спад при продажбите на дизелови автомобили е 3.7%.

В пълен контраст на всичко това, Jaguar и Land Rover продават повече дизели от преди, а единственият масов производител на автомобили, при който се забелязва този ефект, е Fiat (2.6%).

“Повечето премиум автомобили, продавани в 29 европейски страни, са дизелови,” казват от JATO. Предстои да разберем дали последните предизвикателства, пред които е изправена репутацията на дизела – в това число забраната за използването му в градове като Париж – ще се превърне в “нова заплаха за сериозния ръст на тези автомобили”, предстои да разберем.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bgПо публикацията работи: Мария Нестерова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!