Забраниха алергични детски джапанки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
551

Изтеглят от пазара и опасни блузки с гол гръб

Детски джапанки и блуза с гол гръб се изтеглят от пазара по заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Джапанките са за деца до 3-годишна възраст с опасните химични вещества фталати и лесно отделящи се апликации по тях. Вредният химикал в чехличките превишава с 4,7 пъти нормата и предизвиква алергични реакции при децата. Допустимата концентрация на фталат е 0,1 процента, а в случая тя е 0,47 на сто.

Ненадеждно прикрепената глава на зайче върху предната част на джапанката пък се отделя с малка сила, а поставянето й в устата на детето води до задавяне. Освен това обувките са неустойчиви на опън и на усукване, което е предпоставка за спъване на детето и травми, сочат от комисията.

Блузата с гол гръб е от марката „Greem“ Girls Collection“. Опасна е заради свободните дълги връзки, които се завързват през врата на детето. Дрехата е предназначена за деца с ръст до 128 см. Има джоб на лицевата част, както и декорация от копчета и пришити огледалца, внесена е от Испания.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!