За първи път успешно присадиха на човек сърце на генномодифицирана свиня

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

Американски лекари успешно присадиха на пациент с летално сърдечно заболяване сърце на генномодифицирана свиня в последен опит да спасят живота му

Източник: AP/БТА

За първи път в медицината американски лекари успешно присадиха на пациент с летално сърдечно заболяване сърце на генномодифицирана свиня в последен опит да спасят живота му, а университетската болница в Мериленд съобщи, че три дни след уникалната операция той се чувства добре, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Макар че е твърде рано да се каже дали операцията наистина ще е напълно успешна,
тя бележи важна крачка в десетилетните усилия един ден да се използват органи на животни за животоспасяващи оперативни интервенции.

Пациентът, 57-годишният Дейвид Бенет знаеше, че няма да има гаранция,

че експериментът ще бъде успешен, но можеше да умре, тъй като получи отказ за присаждане на човешко сърце в няколко водещи центъра за трансплантации в САЩ и нямаше друга възможност, каза синът му пред Асошиейтед прес.

Оперираният в близките седмици ще се намира под засилено лекарско наблюдение.
Хирурзите, които вероятно са спасили живота му, са оптимистично настроени

за осъществяване на подобни операции в бъдеще и смятат, че подобен експеримент ще позволи да бъде решен проблемът с недостига на донори, посочва ТАСС.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!