За година и половина: Трети топ мениджър на “Лукойл” умира при мистериозни обстоятелства

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Вълната от мистериозни смъртни случаи, обхванала руската петролна и газова индустрия след началото на войната с Украйна, погуби още един високопоставен мениджър.

Във вторник, 24 октомври, на 66-годишна възраст почина Владимир Некрасов, председател на Съвета на директорите на “Лукойл”, съобщи пресслужбата на компанията. Според предварителното заключение на лекарите причината за смъртта на Некрасов е остра сърдечна недостатъчност.

Некрасов, който е работил в областта на нефта и газа повече от 50 години и е извървял пътя от електромонтьор до един от ръководителите на най-голямата частна нефтена компания в Русия, стана третият топ мениджър на “Лукойл”, който умира за година и половина, отбелязва “Москоу таъмс”.

На 1 август миналата година Равил Маганов, вицепрезидент и предишен председател на съвета на директорите на компанията, падна от прозореца на шестия етаж на Централната клинична болница в Москва. Некрасов беше назначен на мястото на Маганов на 1 септември 2022 г., но издържа само малко повече от година начело на компанията, която произвежда всеки пети барел в Русия.

През май 2022 г. бившият вицепрезидент и ръководител на главния отдел за доставки и продажби на “Лукойл” Александър Суботин почина в Митищи. Според сайта Mash смъртта е настъпила по време на неуспешен сеанс с шамани, където те се опитали да излекуват Суботин от проблеми с алкохола с помощта на отрова за жаба.

От 2022 г. насам са загинали най-малко девет високопоставени топ мениджъри на петролната и газовата индустрия- основният източник на приходи от износ за руската икономика, благодарение на който преди войната в страната влизаше всеки втори долар.

През януари 2022 г. Леонид Шулман, 60-годишният ръководител на транспортната служба на “Газпром инвест”, е намерен мъртъв в луксозно село в Ленинградска област. Два месеца по-късно, през март, в Ленинградска област е намерено тялото на Александър Тюляков, заместник-генерален директор на единния център за заселване и корпоративна сигурност на “Газпром”.

Още един месец по-късно в московски апартамент са открити телата на Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на “Газпромбанк”, както и на съпругата и дъщеря му. Малко по-късно бившият топ мениджър на “Новатек” Сергей Протосеня, съпругата му и дъщеря му бяха открити мъртви в Испания.

През юли 2022 г. тялото на 61-годишния Юрий Воронов, генерален директор на транспортната компания “Астра шипинг”, която е работила и по арктическите договори на “Газпром”, е намерено в елитното вилно селище Морские Тераси близо до Финския залив.

През февруари 2023 г. бившият петролен магнат Вячеслав Ровейко е намерен мъртъв в къща на Рублево-Успенското шосе край Москва. Съсобственик на белгийската компания за търговия с петрол Nafta (B) N.V. и генерален директор на Междурегионалния горивен съюз, Ровнико натрупва капитал на енергийния пазар още през 90-те години на миналия век, а след това създава “Уралс Енерджи” заедно със зетя на Борис Елцин Леонид Дяченко.
mediapool.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!