За антиваксърите неваксинираната сперма е „новият биткойн“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
147

В теорията на конспирацията, че ваксината може да увреди кръвта или спермата, няма нищо вярно, но Covid-19 може да причини еректилна дисфункция и безплодие

Снимка: Dainis Graveris on Unsplash

От началото на кампаниите за масови ваксинации в много страни избуяват все по-различни и причудливи теории на конспирацията за активните съставки.

Причините, поради които противниците на ваксинацията (антиваксъри) спешно и противно на всички научни познания съветват хората да не се имунизират, варират от притеснения за имплантирането на микрочипове до предполагаеми промени в генетичния състав и до пророчеството, че почти всички ваксинирани хора ще умрат до септември.

Според нова причудлива теория, която напоследък става все по-разпространена в съответните форуми и социални медии, неваксинираните мъже не само могат да се надяват да оцелеят, но и са примамени от неочаквани богатства, пише Vice.
Въпреки факта, че опасенията, че ваксините биха могли да повлияят на количеството и качеството на сперматозоидите, отдавна са опровергани, от няколко месеца се разпространяват слухове във форуми в интернет платформата Reddit, че стойността на спермата на неваксинираните мъже скоро ще се увеличи неизмеримо.

Потребителите на социалните медии измислиха дори и крилатата фраза: „Неваксинираната сперма е новият биткойн“. Роди се и меме, което оттогава бе възприето от някои блогове и медии с иронично критични статии, но и от много теоретици на конспирацията.

Някои хора отказват ваксината, защото се страхуват от дългосрочни странични ефекти и са скептични към властите, които „прибързват“ с процеса (ваксините са оценени върху десетки хиляди участници в клинични изпитвания). Те чакат да видят как страничните ефекти на това, което смятат за „експериментално“ лечение, ще се отрази на онези, които се доверяват на науката.

„Теорията“ не е сложна: тъй като – в паралелната вселена на някои инакомислещи отричащи коронавируса – ваксинираните мъже скоро ще бъдат мъртви, болни или стерилни, спермата на неваксинирани мъже е необходима, за да се гарантира продължаващото съществуване на човечеството. Съответно търсенето и цената ще скочат нагоре.

Често тази теория се смесва с теорията, че неваксинираната кръв е по-търсена или че Червеният кръст отхвърля ваксинираните донори (нито едно от двете твърдения не е вярно).

В някои от съответните публикации в Twitter и другаде фалшивите статии и фантазии за коронавируса се припокриват с други апокалиптични конспиративни разкази. По-специално, широко разпространеното сред феновете на криптовалутата схващане, че световната икономическа и финансова система е на ръба на срива, продължава да се появява в комбинация с лъжливите истории за пандемия. Като предпазна мярка в краен случай някои потребители на Twitter вече съветват да се купуват биткойни и да се замразява сперма. „Неваксинираната сперма е злато. Напълнете фризерите си”, пише в туит потребител. А друг добавя: „Ще се пенсионирам като дойна крава. Буквално!“.

Когато някой публикува доклад, че изследователите се опитват да разберат как ваксините влияят върху плодовитостта, антиваксърите го приеха като доказателство, че трябва да има нещо нередно с ваксината.

Проучвания като това показват, че ваксинирането всъщност не влияе върху качеството на спермата или количеството: „Има доказателства, че ваксината е безопасна за мъжете и че не влияе върху производството/качеството на сперматозоидите“, казва д-р Тони Чен, клиничен асистент професор в урологичния отдел в Станфордското училище по медицина.

Всъщност има и зрънце истина в легендата „Спермата е новият биткойн“: от началото на пандемията банките за спермата търсят все повече донори. По време на кризата повече двойки вероятно са искали да имат дете, което пък увеличава търсенето. В същото време обаче донорите временно отсъстваха по време на блокирането. Съобщава се, че някои банки за сперма в САЩ са повишили цените. Ваксинираните донори обаче също се възползват от това. Неваксинираните хора, от друга страна, рискуват да се заразят с Covid-19. Възможна дългосрочна последица от това, по ирония на съдбата, е еректилна дисфункция и безплодие. У хора, които са се заразили с COVID-19 и при тези, които са се възстановили, вирусът е открит и в тяхната сперма.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!