Юнкер: ЕС ще постигне споразумение с Лондон за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
429

ЕС трябва да поддържа диалог с Русия в името на общата сигурност, смята председателят на ЕК
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще постигне сделка за Brexit с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец, каза в интервю за австрийски вестници председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Юнкер отбеляза, че потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил. „Още не сме стигнали дотам, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно“, каза той в интервю за вестниците „Стандард“, „Курир“ и „Фалтер“.

Трябва да избягаме от сценария за раздяла без сделка. Той не би бил полезен нито за Великобритания, нито за останалите страни от Евросъюза, подчерта Юнкер.

Според мен ние ще постигнем споразумение, което изпълнява условията на договора за оттегляне, каза той и допълни, че е невъзможно да се предскаже дали преговорите за Brexit ще приключат още този месец. „Ако това не стане, ще го направим през ноември“, добави председателят на ЕК.
Пред австрийските всекидневници Юнкер каза, че сделката за Brexit трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските й бивши партньори.
Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Brexit навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Ройтерс.

В днешното интервю Юнкер заяви също, че ЕС трябва да поддържа диалог с Русия в името на общата сигурност, посочва ТАСС.

Въпреки цялото недоволство по отношение на Русия, което в последните часове силно нараства, трябва да осъзнаем, че заради архитектурата за сигурност трябва да поддържаме диалог с Русия и понякога да действаме заедно. Не съм готов за масово порицание на Русия, макар че публикувах в Брюксел критично комюнике във връзка със събитията в Холандия, добави Юнкер, имайки предвид хакерската атака срещу ОЗХО.

/БТА/

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg