Януари сложи край на агонията на търговците на дребно във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
708

Продажбите на дребно са отчели ръст от 1,6% на месечна база, което е най-голямото увеличение за показателя от май 2018 г. насам

Снимка: Архив на Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания са отчели през януари най-големия си ръст за последните почти две години, слагайки край на най-лошия период за британските магазини и представлявайки поредно доказателство, че икономиката може би се задвижва след изборите през декември, информира Bloomberg.

Продажбите на дребно, изключвайки горивото, са отчели ръст от 1,6% на месечна база, което е най-голямото увеличение за показателя от май 2018 г. насам. От друга страна икономистите очакваха повишение от 0,8%. Включвайки продажбите на гориво, обемът на търговията на дребно е отчел ръст от 0,9%, което е най-голямото повишение на показателя след март.
Данните на Службата за национална статистика свидетелстват за повишаването на потребителското доверие, тъй като победата на Борис Джонсън на парламентарните избори премахна част от несигурността пред развитието на икономиката. Паундът поскъпна с 0,1% след публикуването на търговските данни до ниво от 1,2925 долара за паунд. Към 12:23 ч. българско време паундът се разменя за 1,289 долара.
Продажбите са отчитали спадове или са били в застой през всеки от предходните пет месеца. Това е най-дългият период без растеж за показателя от 1996 г. насам.

Ръстът от миналия месец вероятно означава, че ръководството на Английската централна банка ще се въздържа от понижение на лихвените проценти. Други данни, публикувани през тази седмица, показаха, че пазарът на труда остава стабилен, а инфлацията се е ускорила с повече от очакваното през миналия месец.

От друга страната бензиностанциите са отчели спад от почти 6% в продажбите си, тъй като цените на бензина и дизела са се повишили. Продажбите на храни са нараснали с 1,7%, а магазините за нехранителни стоки са регистрирали увеличение в търгуваните си стоки с 1,3%. Продажбите на онлайн операторите са отчели ръст от 2,5%.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!