Втори разговор между Путин и Борисов за 10 дни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
571

Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили по телефона българо-руските енергийни проекти. Двамата премиери са разговаряли за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и България с акцент върху енергетиката, съобщи снощи ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Двамата са обсъдили и плановете за следващите контакти на правителствено равнище, съобщиха от пресслужбата на руското правителство.

Само преди 10 дни – на 21 октомври, Путин и Борисов обсъдиха по телефона изпълнението на споразумението по проекта “Южен поток”. Тогава двамата премиери се договориха до 15 ноември тази година да бъде създадено руско-българско смесено дружество за строежа на българския участък на този газопровод.

В този разговор Путин пое ангажимент за бърза доставка на резервни части за дефектирали елементи от защитната система на Шести блок от АЕЦ “Козлодуй”, който е в планов ремонт.
Частите бяха доставени  ден след разговора между двамата премиери.

В разговора на 21 октомври Путин и Борисов констатираха и напредък по проекта за изграждането на АЕЦ “Белене”. Двамата са се съгласили, че към проекта трябва да се “привлекат компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света”.
Дни по-късно премиерът Борисов обяви за проявен интерес от инвеститор от Германия.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!