Втори ден гледат делото за кораба „Илинден”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
647

В охридския съд втори ден продължава делото за потъналия кораб „Илинден".

Показания пред съда се очаква да дадат хората, които са спасили част от сънародниците при инцидента на 5 септември 2009 г.
Освен спасителите на сънародниците ни пред съда трябва да се яви и Злате Клечкароски. Той е предишният ръководител на охридската капитания и е бил неин началник от 1984 година до скоро. Именно Клечкароски е давал редица разрешения за плаване в езерото. Той беше член и на международната група от македонци, хървати и българи, работила по изваждането на кораба и установяване на причините за потъването му.
За днешното заседание призовка имаше и помощникът на капитана на Илинден Сотир Филевски – Владско Юстияноски. Той обаче имал ангажимент в Скопие и разпитът му се отлага.
Очаква се адвокатите на част от оцелелите да поискат и разширяване на експертизата, даваща заключение за причините за потъването. Според българските защитници мнение за устойчивостта на кораба трябва да дадат специалисти по морско корабоплаване, каквито до сега не са търсени.
Корабът „Илинден” потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум” на югозападния край на Охридското езеро. Преобърнал се е на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.

Паралелно в България също се води разследване. Все още обаче не е пристигнала медицинската експертиза на телата на починалите, както и на пострадалите. Българските разследващи вече назначиха техническа експертиза, на базата на вече изготвената от македонските им колеги. Според вещите лица в България са допуснати нарушения от поне три лица. Специалистите посочват, че неправилно е изградена надстройката на кораба, техническият му преглед е бил недобре направен, а хората в плавателния съд при инцидента не са били правилно разположени.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!