Втори ден без влакове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
321

Втори ден продължава протестът на железничарите, като влаковете ще спрат от 8 до 16 ч.От Централна гара в София тази сутрин след 8.00 ч. не е потеглил нито един влак по разписание, каза председателят на Синдиката на железничарите в КНСБ Петър Бунев, цитиран от БТА.

В стачката се включват железничарите от най-големия железопътен възел за Северозападна България – Мездра, работниците и служителите от гарата в Стара Загора, железничарите в Русе, Гара Септември, откъдето преминават влаковете за Южна България. Управата на местни превозвачески фирми са в готовност да поемат потока от пътници, съобщава БНР.

Втори ден продължава стачката на железничарите от Горна Оряховица. След като вчера отчетоха 350 стачкували и 5 спрени влака на гарата в града, от синдикатите обявиха, че днес стачката продължава от 8 до 16 ч. пак със спиране на влакове и протест на първия гаров перон.
Според председателя на регионалния съвет на Синдиката на железничарите Дечко Гърков в горнооряховския район е предвиден за съкращаване около 20% от персонала.
Стачката ще продължи дотогава, докогато подпишем Колективния трудов договор. Нашето основно искане е това – подписване на Колективния трудов договор и запазване на защитните функции спрямо тези хора, защита на техните работни места, хляба на техните семейства, категоричен бе той.

Подновява се и протестът на железничарите от Пловдив. На трите автогари в Пловдив – Север, Юг и Родопи, отново ще има подготвени допълнителни автобуси за извозване пътниците, които не са успели да се придвижат заради стачката.

Вчерашните протестни действия създадоха неудобство на стотици пътници, които след приключване на стачката се редяха на дълги опашки за билети и трябваше да изчакват закъснението на повечето влакове. Много от тях предварително се бяха ориентирали към автобусния транспорт.
Данните от стачката бяха противоречиви. Според синдикатите 83% от подвижния състав е бил спрян. Според данните на транспортното министерство и БДЖ процентът е под 50.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!