Всичко и нищо: Какво обещава планът за Брекзит? Британският печат отбелязва: Излизането ще е надпревара с времето

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
711

 

Снимка: Reuters

Основна тема в британския печат е публикуваната от правителството “бяла книга” за Брекзит.

“Окуражителни илюзии” е мнението на авторитетния вестник “Гардиън” за обявения от правителството план за напускане на Европейския съюз. Дългоочакваната “бяла книга” за Брекзит казва всичко и нищо за най-важното външнополитическо решение на Великобритания от десетилетия, посочва изданието.
По-голямата част от дългия 77 страници документ е разширена версия на речта на Тереза Мей от миналия месец.

Планът лансира идеята, че Обединеното кралство може бързо да постигне търговско споразумение, което да му даде всички ползи от членството в Европейския съюз, но на ниска цена.
“Бялата книга” е пълна с банални фрази и празна риторика, смята вестникът. Според изданието от документа става ясно, че правителството се ангажира с обезпокоителна политика, в рамките на която министрите могат да преследват интересите си без компромиси.

“Бялата книга” не предлага форми за контрол или механизми, с които да се търси отговорност от кабинета, допълва “Гардиън”. Липсват и начини, по които може да се повлияе на процеса по напускане на Европейския съюз. Обществото не трябва да “се хваща на този цирк”, обобщава изданието, цитирано от БТА.

В. “Файненшъл таймс” разкрива трудностите, с които ще се сблъска Мей при изготвянето на споразумението за Брекзит. “Мей ще се състезава с времето”, пише изданието и разкрива един от проблемите по процедурата – депутатите не могат да одобрят бъдещото споразумение, без да знаят какво следва.

Според вестника най-голямото предизвикателство пред британската премиерка ще е именно да договори условията по Брекзит и особено такива търговски отношения с Европейския съюз, които законодателите да могат да одобрят в края на продължаващата само две години процедура.

Освен краткия срок, друг важен проблем пред постигането на споразумение е, че британското правителство и държавите членки на Европейския съюз имат свои политически приоритети, които надделяват над общия им интерес за поддържане на икономическа интеграция, смята “Файненшъл таймс” .По публикацията работи: Боряна Павлова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!