Водолази откриха най-старото шампанско

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1375

Водолази, провеждащи изследвания в Балтийско море, са открили бутилки,

в които се смята, че се намира най-старото шампанско, годно за пиене, съобщи “Ройтерс”. Предполага се, че останките от кораб, в които е намерен товарът, са от края на ХVІІІ век.

Сегашният рекорд е на фирмата Perrier-Jouet, която има две бутилки шампанско от 1825г.

“Взех една от бутилките, за да се опитаме да датираме потъването, понеже не открихме никакво име или подробности”, разказва Кристиян Екстрьом.

Той отворил бутилката и с колегите си опитали съдържанието й.

“Беше фантастично… има много сладък вкус, усеща се също дъх на дъб и много силен мирис на тютюн. И цялото е с много мънички мехурчета”.

Според експерти формата на бутилката подсказва, че тя е от края на ХVІІІ век. Заедно със съдържанието тя е изпратена във Франция за анализ.

“На 98% сме сигурни, че това е Veuve Clicquot и че вероятно е било произведено между 1772г. и 1785г.”, казва Екстрьом. Специалисти изчисляват, че цената на една такава бутилка би трябвало да е от порядъка на 70 000 долара.

Предположенията на Екстрьом са, че корабът е пътувал за тогавашната руска столица Санкт Петербург.

Екстрьом разказва, че попаднали на находката още при първото гмуркане и че не знаят колко още бутилки може да има на дъното и какъв друг товар е имал корабът.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!