Влиза ли Мей в ролята на Варуфакис

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
239

Парламентът в Лондон я праща на обречена на неуспех мисия в Брюксел
Снимка: Ройтерс

След броени дни британският премиер Тереза Мей ще иде отново в Брюксел, за да се провали отново. Тя иска да отмени отстъпките на ЕС, за да прекара сделката за Brexit през парламента. Ето защо британският министър-председател би желала да отмени споразумението, което самата тя договори. ЕС вече обяви, че това е изключено. С други думи: Мeй прави това, с което Янис Варуфакис се провали по невероятен начин, пише германската N-TV.

Като гръцки финансов министър, заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас, той получи мандата на народа и парламента да отхвърли исканията на кредиторите. Неговият проблем: ЕС не беше ангажиран с интересите на гръцкото правителство, а с интересите на всички останали държави членки и строго преследваше позицията си.

Точно пред този проблем е изправена и Мей. Което се усложнява и от факта, че тя трябва да се бори и у дома с огромна съпротива. Не само опозицията, но и голяма част от нейната консервативна партия отхвърля договореното от Мей споразумение. А за разлика от Май Варуфакис поне представяше предложения за решения.

„Светът знае какво не иска този парламент и днес трябва да изпратим силно послание за това, което искаме“, заяви Мей в Камарата на общините. Тук може да вмъкне уточнението – всичко това се случва 58 дни преди все още валидната дата за излизане – наистина е крайно време. Което не променя факта, че британската позиция остава чисто пожелално мислене.

Мей по принцип застъпва същите идеи, с които тя не проби в Брюксел. Проблемът не е в това, че Брюксел не иска да прояви разбиране към британците. Проблемът е, че желанията на британците не могат да бъдат изпълнени.

Това се проявява най-добре в предпазната клауза. Това решение предвижда Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС след Brexit, докато не се споразумеят двете страни за търговско споразумение. Целта е да се предотврати създаването на граница между Северна Ирландия и Ирландия.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!