Властта без бонуси. Годината им носи и замразени заплати

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
432

Представителите на властта ще разчитат през тази година само на основните си възнаграждения, които бяха заковани на нивата им от декември 2009 година.

Заради кризата ръководителите на държавните ведомства и чиновниците масово ще трябва да преглътнат липсата на бонуси и други привилегии, пише в. “Монитор”.
Доходите на министрите и шефовете на агенции и комисии остават във фризера, тъй като се определят на базата на основното депутатско възнаграждение, а през 2010-а народните избраници решиха вместо да растат пропорционално със средната надница в бюджетния сектор заплатите им да не помръдват от нивото от края на предходната година.
Така законотворците трябва да разчитат на 2200 лв. плюс парите, които влизат в джоба им от участия в парламентарни комисии.
Ръководството на Народното събрание, което икономиса над 10 млн. лв. и се оказа първенец по спестявания за 2010 г., планува и тази година да лиши депутатите и служителите в парламентарната администрация от обичайните премии.
Въпреки че през миналата година в бюджета на най-висшата държавна институция бяха заложени към 900 000 лв. за допълнително материално стимулиране законодателите и чиновниците се разминаха с бонусите.
По този начин благодарение и на орязания щат на НС Цецка Цачева и екипът й спестиха на данъкоплатците над 2 милиона лева от заложената за възнаграждения сума и над 6 милиона спрямо предвидените в бюджета за 2009-а средства.
Според отчета за разходите на Министерския съвет от края на миналата година за премии на “Дондуков” 1 пък са били раздадени под 700 лв.
През тази година обаче там не е предвиден нито лев за бонуси, увери главният секретар на ведомството Росен Желязков.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!