Високите цени изправят света пред нова криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
540

Високите и нестабилни цени на храните представляват главната заплаха за световната икономика, заяви президентът на Световната банка (СБ) Роберт Зелик.

Намираме се на крачка от нова криза, заяви още Зелик на пресконференция след среща на Комитета по развитие, ръководният органа на СБ, предадоха световните агенции.
В заключителния документ се изразява безпокойство на Банката от ръста на цените на енергоресурсите и на храните. В него са посочени признаците за укрепване на световната икономика, за което до голяма степен са допринесли развиващите се страни. Но прегряването на някои сектори, особено на продоволствения и енергийния и като следствие – нестабилността и ценовия натиск, ще изправят пред риск развиващите се държави, се казва още в документа, предаде БГНЕС.

Цените на храните са се увеличили с 36 на сто през последната година, довеждайки още хора до крайна бедност, предупреди преди срещата на върха Световната банка. Поскъпването на храните и енергията в световен мащаб се отразява на по-широк кръг развиващите се страни, отколкото в началото на годината, изтъкна банката, цитирана от Ройтерс и БТА.

Робърт Зелик призова да се направи повече, за да бъдат предпазени най-бедните хора по света от поскъпването на храните, информира ДПА. От юни 2010 година още около 44 милиона души са започнали да преживяват с по-малко от 1,25 долара на ден заради по-високите цени на храните, посочи СБ.
Най-много е поскъпнала царевицата – със 74 на сто на годишна основа, следвана от пшеницата с 69 процента, посочва ДПА.

В арабския свят, който е погълнат от протести срещу безработицата, репресията и корупцията, Сирия, Египет и Иран са най-тежко засегнати от двуцифрена инфлация при храните, докато в Бахрейн, Тунис и Йордания възходящата тенденция е по-умерена, допълва Ройтерс, цитирайки банката.

Ако цените продължат да се покачват, има вероятност още повече хора да изпаднат в бедност, предупреди банката. Нейни изчисления, сочат, че поскъпване на храните с още 10% би тласнало към бедност още 10 милиона души, а 30-процентно покачване на цените им би довело до обедняване още 34 милиона души.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!