Virgin Galactic изпрати първи тестови пътник в Космоса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
35

Тестовият полет на космическия кораб Unity е достигнал височина от близо 90 км
Снимка: Ройтерс

Два месеца след първия си полет космическият кораб Unity на Virgin Galactic полетя отново, съобщава CNBC.

За първи път Virgin Galactic изпрати трима души на борда на Unity за тестовия свръхзвуков полет в петък, който достигна три пъти по-голяма скорост от тази на звука по пътя си нагоре. Точно преди полета компанията за космически туризъм на Ричард Брансън заяви пред CNBC, че Бет Моузез, която отговаря за тренировката на бъдещите космически туристи, е на борда на космическия кораб Unity на компанията заедно с двамата пилоти.

„Бет Моузез е на борда като член на екипажа. Тя ще направи валидация на някои от елементите от дизайна на кабината“, съобщи говорителка на Virigin Galactic.

За първи път компанията отвежда трима души в полет до ръба на Космоса. При предишните тестови полети в космическия кораб имаше само двама пилоти.
Космическият кораб Unity на Virgin Galactic може да побере до шестима пътници заедно с двамата пилоти. Компанията има над 600 кандидат-астронавти, така че работата на Моузес е от ключово значение при подготовката на Virgin Galactic за търговски операции. Билетите за полетите на компанията струват 250 хил. долара.
Пилотите Дейв Маккей и Майкъл Масучи също са се превърнали в астронавти, тъй като компанията съобщи, че тестовият полет е достигнал височина от близо 90 км. Маккей, Масучи и Моузез се присъединяват към списъка с по-малко от 600 души, които са летели в космоса.

САЩ официално считат пилоти, летели на височина над 80 км, за астронавти. Според международната конвенция границата между стратосферата и космоса е на височина от 100 км на така наречената линия на Карман. Петъчният полет беше отложен с два дни заради силни ветрове в пустинята Мохаве.

През декември компанията завърши най-дългия си полет в историята със самолет-носител, като двамата му пилоти станаха първите астронавти на Virigin Galactic. Този тестови полет достигна височина от близо 83 км.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!