Вестагер подава ръка на шофьорите на Uber и доставчиците на храна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

Самонаетите лица и работещите за влиятелни платформи са в неизгодна позиция, когато става дума за заплащане

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Шофьорите на Uber Technologies и доставчиците имат нов шампион в лицето на еврокомисаря по антитръстовите въпроси, който иска да им помогне да се борят за по-добро заплащане и работни условия, пише Bloomberg.

В интервю за медията Маргрете Вестагер коментира, че търси начини да помогне на „хората, които работят в по-слаба позиция за преговори“, предвид опасенията за работниците в т.нар. гиг икономика (неофициалната заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги и работни места).

Ключов въпрос е дали ЕС може да „даде някакви насоки на европейско ниво за това как да се позволи на хората да се организират“ без да бъдат смятани за „картел“, посочва Вестагер, визирайки правилата, свързани с фиксирането на цени между компании.
Строгите картелни правила в Европа водят до милиарди евро под формата на глоби на компании, които се разбират да увеличават цените. Същата регулация е използвана, за да се попречи на работещите на свободна практика да се обединяват за колективно лобиране за по-високи заплати от по-силни работодатели като интернет платформите.

Вестагер, която започна да отговаря и за технологиите в блока, в допълнение към ролята ѝ в регулатора на конкуренцията, планира да промени това.

„Можем да се уверим, че хората могат да се обединяват“, защото „ако си смятан само за пореден независим самоназначен“ човек, „е много, много трудно това да се случи“, посочва Вестагер.

Компании като Uber трансформираха начина, по който хората пътуват в градовете и си поръчват храна. Базираната в Амстердам Takeaway.com се слива с JustEat за създаването на гигант в доставките на храна на стойност над 10 млрд. долара, докато Deliveroo привлече инвеститори като Amazon.com и достигна оценка от 4 млрд. долара.

Напрежението остава

Въпреки че някои компании, като Takeaway.com увеличиха правата, които предлагат на куриерите и шофьорите, напрежението остава. През 2018 г. водачите на UberEats във Великобритания излязоха на стачка, след намаление на таксите за доставка, но като цяло шофьорите могат да направят малко чрез протести по отношение на заплатите и работните условия. Те не могат да спорят със софтуера, който разпределя поръчките.

И въпреки че куриерите могат да се разглеждат като работещи на свободна практика или такива с втора работа, те са хора, които печелят все по-малко и разчитат на един уебсайт за заплата, която силно варира. За разлика от повечето европейски работници, те често имат ограничена или никаква застраховка за инциденти по време на работа.

“Ако погледнете Deliveroo и UberEats, приложението решава какво да правят, когато работят и колко печелят. Така че няма начин за преговори с тези платформи“, коментира Йорис ден Оуден от нидерландския профсъюз DNV, който работи с доставчиците на храна. „Размерът на средствата, които печелите, зависи от това колко поръчки можете да направите, така че хората си купуват електрически велосипеди, за да са по-бързи“.

„Deliveroo отдавна настоява за законови промени, които да позволят на самонаетите водачи да могат да получават повече от платформите, и ще продължава да го прави“, коментира говорител на Deliveroo. От Uber са отказали да отговорят на запитването за коментар.
Минимално заплащане

Във Великобритания Съюзът на независимите работници предизвика компании като Uber за това дали шофьорите имат право на извънреден труд и празници. Някои водачи в Нидерландия работят по 50-60 часа седмично, а някои изкарват под минималната заплата от под 10 евро на час, твърди Ден Оуден. Миналата година водачите на Deliveroo в страната стачкуваха, след като фирмата премахна някои бонуси, но „в крайна сметка реално нищо не се промени“, допълва той.

Справянето с влиянието на онлайн платформи, като приложенията за доставки, е трудно, като се имат предвид разликите в естеството на работата. Но през 2016 г. Takeaway.com пусна Scoober – услуга за доставка от ресторанти. До края на 2019 г. Scoober ползваше 9000 куриера, които доставяха 5,4% от поръчките на Takeaway.com.

Въпреки че Scoober се занимава с малка част от общите доставки на Takeaway.com, това е скъп бизнес за управление, а компанията често наема куриери през агенции за заетост.

Картели на работниците

Картелните правила са част от проблема. През 2004 г. ирландски актьори, работещи на свободна практика, бяха принудени да се откажат от уговорката за минимално заплащане за озвучаване, след като антитръстовият регулатор определи споразумението като незаконно.

Нидерландски музиканти се бориха с властите по подобен случай и спечелиха през 2014 г., след като Съдът на ЕС подкрепи аргумента им, че пактовете за минимално заплащане трябва да бъдат позволени на работниците, които са самонаети или разчитат на един силен работодател.

Неспособността да се договарят за заплати имаше охлаждащ ефект, коментира Ивана Бацик, ирландски сенатор, която в крайна сметка настоя Ирландия да промени закона си, за да позволи на някои работещи на свободна практика да преговарят групово за по-добро заплащане.

Вестагер, която беше министър на икономиката в Дания, явно симпатизира на работническите права, посочвайки, че идва „от страна, която е постигнала успех заради модел“, базиран на правото за обединяване.

Регулаторите търсят изключения от законодателството в областта на конкуренцията, „за да се уверят, че хората, които не са реално независими“ или са самоназначени „всъщност могат да се обединяват и да бъдат по-силни при преговорите“.

Вестагер и преди е подчертавала правата на работещите за технологичните платформи, като област, която се нуждае от повече контрол. Въпреки това Европейската комисия действа бавно, като се очаква чак следващата година да предложи начини за подобряване на работните условия, сочи стратегически документ, публикуван през февруари.

Има ограничения в това кого разглежда Вестагер. „Не искаме зъболекарите и адвокатите“ и професиите с по-силни позиции, да получат повече ползи, отколкото по-уязвимите работници, които зависят от интернет уебсайт за препитанието си“, допълва тя.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!