Великобритания засилва напрежението около Сирия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
214

Ако сирийският президент Башар Асад откаже да преговаря конструктивно на предстоящата следващия месец международна конференция за Сирия,


то може да се стигне до напълно непредвидимо развитие на събитията в близкоизточната държава, счита Великобритания.

„Ние трябва ясно да заявим, че ако режимът не подходи сериозно към преговорите, не трябва да се изключват никакви варианти. Също така трябва да убедим опозицията да вземе участие в преговорите с оглед на това, доколко са важни за тях преговорите с режима”, посочи британският външен министър Уилям Хейг пред британските депутати в Камарата на общините. Той отбеляза, че международната общност трябва да осигури всички условия за мирното урегулиране и мирното предаване на властта в Сирия, а също така за подпомагане на обединенията на умерената опозиция.

В тази връзка Хейг подчерта, че Великобритания подкрепя усилията на САЩ и Русия за организирането на международната конференция, а също така дейността на Лахдар Брахими в качеството му на специален пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.

Хейг обаче коментира и че има все по-убедителни данни за използване на химическо оръжие в Сирия, пише Агенция „Фокус“.

„Имаме физиологически образци от Сирия, потвърждаващи използването на зарин, въпреки че по тях не може да се съди за мащаба на тяхното използване”, посочи Хейг пред депутати в Камарата на общините в парламента.

„По всяка вероятност оръжието се използва от сирийския режим, тъй като нямаме никакви доказателства, че то се използва от опозицията”, допълни британският министър.

actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!