Великобритания в рецесия от януари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
225

Великобритания е навлязла в рецесия през януари 2023 година и тя ще продължи пет тримесечия, но няма да е толкова дълбока, колкото се очакваше, според оценката на Bank of England, цитирана от Франс прес.

Британският брутен вътрешен продукт (БВП) ще се понижи с 0,5 на сто през 2023 година и с 0,25 на сто през 2024 година, което е „не е толкова дълбока рецесия“, на която залагаха ноемврийските прогнози за 1,5 на сто и 1 на сто, се посочва в доклад на централната банка за паричната политика.

Британската централна банка повиши днес основната си лихва до 4 на сто, което е най-високото равнище от над 14 години на фона на усилията за справяне с инфлацията, информира в. “Гардиън”.

Увеличението е с 0,5 процентни пункта от 3,5 на сто, което повечето икономисти очакваха и засилва натиска върху изплащащите ипотечни кредити и компаниите, които се затрудняват да покрият заемите си.

Това е десетото поредно заседание, на което Комитетът за парична политика на банката гласува за повишаване на разходите по заемите.

Понастоящем лихвите са на най-високото си равнище от октомври 2008 година, когато банката започва да понижава лихвите, само за да се справи с развиващата се тогава глобална финансова криза.

Британският министър на финансите Джереми Хънт заяви, че правителството подкрепя днешното решение на Bank of England да повиши лихвата с половин процентен пункт до 4 на сто, което ще помогне да се понижи инфлацията.

“Инфлацията е скрит данък, който е най-голямата заплаха за стандарта на живот на едно поколение, така че подкрепяме днешните действия на банката, за да можем да я намалим наполовина тази година” , подчерта Хънт.

“Ще изиграем ролята си, като гарантираме, че правителствените решения са в унисон с подхода на банката, включително като устоим на нуждата точно сега да финансираме допълнителни разходи или да намалим данъците чрез заеми, което само ще налее масло в огъня на инфлацията и ще удължи във времето трудностите, с които всички се сблъскват”, коментира финансовият министър.

Инфлацията във Великобритания през декември е била 10,5 на сто, което е повече от пет пъти над поставената от Bank of England цел за 2 на сто.
economynews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!