Великобритания: Трябва да сме готови да се бием с Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
382

Заяви новият ръководител на британската армия, Патрик Сандърс

Снимка: БГНЕС

Новият ръководител на британската армия, Патрик Сандърс, отправя призив към военнослужещите да бъдат готови да се изправят срещу Русия на бойното поле, предаде news.bg.

BBC се позовава на вътрешно ведомствено обръщение към всички чинове и цивилни служители на генерал Патрик Сандърс, който встъпи в длъжност миналата седмица.

Нахлуването на Русия в Украйна показва необходимостта “да защитим Обединеното кралство и да сме готови да се бием и да печелим войни на сушата”, казва той. Той добавя, че британската армия и съюзниците сега трябва да са “способни да победят Русия”.

Джонатан Бийл, коментатор по въпросите на отбраната на BBC, не е изненадан от тона на съобщението. Всички армии се обучават да воюват, но самото обръщение отразява осъзнаването, че заплахата явно се е променила.

Генерал сър Патрик посочва в съобщението, че е първият началник на Генералния щаб от 1941 г. насам, който поема командването на армията в сянката на сухопътна война в Европа, в която участва голяма континентална сила.

“Нахлуването на Русия в Украйна подчертава основната ни цел – да защитаваме Обединеното кралство и да сме готови да се бием и да печелим сухопътни войни”. На преден план излиза изискването за възпиране на руската агресия със заплаха за сила.

Той отбеляза, че “светът се е променил от 24 февруари насам и вече се е наложил горещия императив да се създаде армия, способна да се сражава заедно с нашите съюзници и да победи Русия в битка”.

Според генерал Патрик Сандърс е нужно да се ускори мобилизацията и модернизацията на армията, за да подсили НАТО и да се лиши Русия от възможността да окупира повече Европа… ние сме поколението, което трябва да подготви армията да се сражава отново в Европа”.

Само преди година и половина генерал Патрик Сандърс обяви Китай за най-голямата заплаха за Великобритания.

BBC припомня, че през март 2021 г. правителството обяви намаляване на броя на войниците в армията до 72 500 души до 2025 г. След като разходите за отбрана в Обединеното кралство се увеличаваха с 3 млрд. паунда годишно 2010 – 2017 г., през 2016 – 2017 г. бе обявено намаление с 6,6 млрд. паунда в реално изражение.

Русия харчи за армията си около 4,14% от брутния си вътрешен продукт, докато Обединеното кралство – около 2,33%, според данни на IISS Global Military Balance 2020.

Припомняме, че преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че се подготвя “трансформираща” среща на върха на лидерите на НАТО в края на месеца. Тя ще се състои в Мадрид и ще бъде посветена на дългосрочната отбранителна и сдържаща позиция на НАТО, за да се изправи пред предизвикателствата на един вече “по-опасен свят”.

fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!