Великобритания: Технологичните фирми да станат отговорни за фалшивите новини

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Време е те са отговарят за “вредните и подвеждащи материали”, които се появяват в платформите им, коментира регулатор
Снимка: Архив Ройтерс

Технологични фирми като Facebook трябва да бъдат отговорни за “вредни и подвеждащи материали” на техните уебсайтове и да плащат такси, така че да могат да бъдат регулирани, твърдят британски депутати, предупреждавайки за криза на демокрацията заради злоупотреба с лични данни, предава Ройтерс.

Facebook застава все повече във фокуса на разследването на медийната комисия във Великобритания за “фалшивите новини”, след като данните на 87 млн. потребители бяха неправомерно използвани от британската консултантска компания Cambridge Analytica.
Цената на по-високите стандарти за неприкосновеност на личните данни ще засегне маржовете на печалбата на Facebook за няколко години, обяви фирмата в сряда, когато изтри 120 млрд. долара от пазарната си капитализация. Същевременно тя е следена все по-внимателно от властите във Великобритания, САЩ и Европейския съюз.
“Компани като Facebook улсениха разработчиците в получаването на потребителски данни и използването им от други компании без знанието или съгласието на хората”, коментира Деймиън Колинс, председател на Комисията по дигитализация, култура, медии и спорт. “Те трябва да бъдат отговорни за начина, по който се разпространява вредно и подвеждащо съдържание в сайтовете им”.

Стандартите за точност и безпристрастност, които се ползват от технологичните компании, могат да се основават на правилата на регулатора Ofcom за телевизията и радиото, посочват британските власти.

В свой доклад комисията също така предлага такса за технологичните фирми, която би могла да допринесе за увеличаване на бюджета на регулаторния орган, занимаващ се с данните, във Великобритания – ICO, по начин, по който банковият сектор плаща на своя регулатор например.

По-рано този месец ICО глоби Facebook заради скандала с Cambridge Analytica.

По статията работи: Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!