Великобритания ще ограничи миграцията на семейства на чуждестранни студенти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
747

Суела Брейвърман

 

Великобритания обяви във вторник, че ще премахне правото на някои международни студенти да водят членове на семейството си в страната, част от мерките за намаляване на годишната нетна миграция, която достигна рекорд миналата година, предаде “Ройтерс”.

Премиерът Риши Сунак обеща да намали законната миграция и каза миналата седмица, че обмисля набор от опции за намаляване на високите нива на пристигащите, част от обещанията му преди изборите следващата година.

Министерството на вътрешните работи заяви, че новите мерки, които са насочени към студенти с бакалавърска степен, с изключение на тези по изследователски програми, ще помогнат за намаляване на миграцията “съществено” и ще спрат хората да използват студентските визи като заден път за намиране на работа във Великобритания.
“Това е справедливото нещо, което трябва да направим, за да можем да защитим по-добре нашите обществени услуги, като същевременно подкрепяме икономиката, позволявайки на студентите, които допринасят най-много, да продължат да идват тук”, каза вътрешният министър Суела Брейверман в изявление.

Настоящите правила позволяват на студенти със степен бакалавър, които се обучават в курсове с продължителност девет месеца или повече, да водят със себе си партньори и деца във Великобритания, но правителството каза, че броят им е скочил осем пъти от 2019 г. до 136 хил. души миналата година.

Мерките, които ще влязат в сила от януари, идват преди публикуването в четвъртък на оценките за годишната нетна миграция за 2022 г. За годината преди юни 2022 г. нетната миграция е достигнала исторически връх от 504 хил. души.

Числата трябва да спаднат до нивата отпреди пандемията в средносрочен план, добави Брейвърман, без да предлага твърда цел.

Високите нива на легална миграция и допълнителният натиск върху затруднените обществени услуги отдавна доминираха в политическия дискурс на Великобритания и бяха един от основните двигатели за референдума за Брекзит през 2016 г.

Великобритания освен това ще премахне възможността чуждестранните студенти да преминават от студентския към работния път, преди обучението им да е завършено, каза вътрешното министерство.

Студентските визи съставляват най-големия дял от миграцията към Обединеното кралство, 486 хил. са издадени миналата година, добавят от министерството.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!