Великобритания ще издава сините си паспорти още от март

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
280

Договорът за изработка на паспортите противоречиво бе даден на френска фирма

 

Само месец след излизането си от ЕС привържениците на Brexit празнуват нова победа – британците се връщат към сините паспорти. Още от месец март в страната ще бъде използван този цвят за издаването на документа, вместо „европейския“ бордо. Това стана ясно съобщение на британското Министерство на външните работи днес.

В допълнение към промяната на цвета, новите паспорти ще имат и флорални емблеми на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, на задната корица. Новите документи ще са „най-зелените“, тъй като въглеродните емисии от производството им ще са сведени до нула. Те ще бъдат и най- технологично усъвършенстваните досега, с функции, предназначени да пазят личните данни в безопасност.

Министърът на ведомството Прити Пател заяви, че връщането към „емблематичния“ син и златен дизайн означава, че паспортите „отново ще бъдат преплетени с националната ни идентичност“.

Договорът за изработка на паспортите противоречиво бе даден на френско-нидерландската фирма Thales и ще се изработват в обект в Полша, но те ще бъдат персонализирани с данните на притежателя във Великобритания, пише Independent.

Сините паспорти са представени за първи път през 1921 г. и остават в употреба до присъединяването на Обединеното кралство към ЕС, известно по това време като Европейската икономическа общност.

Според индекса на паспортите 81 държави имат сини паспорти, включително Австралия, САЩ, Канада, Индия и Хонконг.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!