Великобритания се ангажира да елиминира рака на маточната шийка до 2040 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
31

Ракът на маточната шийка може да бъде напълно елиминиран във Великобритания до 2040 г. – амбиция, която е напълно реалистична благодарение на комбинацията от ваксинация срещу човешки папилома вирус (HPV) и скрининг за болестта, категорична е Аманда Причард, главен изпълнителен директор на Националната служба по здравеопазване на Обединеното кралство.

Смята се, че това е първият път, когато директор на NHS изтъква възможността за премахване на раково заболяване в рамките на определен период от време. „Наистина е важно да можем да си поставим такава важна цел днес.“, коментира Причард на конференция на Националната служба по здравеопазване, провела се на 15 ноември 2023 г. в Ливърпул.

Ракът на маточната шийка

Всяка година около 3200 жени в Обединеното кралство биват диагностицирани с рак на маточната шийка, като смъртните случаи от болестта са приблизително 850 годишно. Това го прави 14-ия най-често срещан рак в страната, засягащ предимно жени на възраст между 15 и 44 години.

Онкологичното заболяване е резултат от появата и растежа на анормални клетки на повърхността на матката, които впоследствие се обединяват в туморно образувание. Ако не бъде уловен навреме, ракът може да се разпространи в други части на тялото.

Напредъкът в медицината и високата ефективност на ваксината срещу HPV са причина Причард да вярва, че елиминирането на рака на маточната шийка до 2040 г. е осъществимо.

„Наистина сме доволни, че NHS обещава да премахне онкологичното заболяване до 2040 г.“, коментира говорителят на Jo’s Cervical Cancer Trust. „Програмата за ваксиниране срещу HPV е невероятно успешна, намалявайки заболеваемостта от рак на маточната шийка сред жените на 20-годишна възраст с 87%.“

Програмата за ваксиниране срещу човешки папилома вирус стартира през 2008 г., насочена към момичетата на 12 и 13 години. По-късно ваксината започва да се предлага на момчета, а също и на млади хора до 25-годишна възраст.

Тактики за постигане на целта

Националната служба по здравеопазване възнамерява да използва няколко тактики за постигане на целта си, включително разширяване на достъпа до ваксината срещу HPV, като например чрез предоставянето й в библиотеки, читалища и места за отдих.

Също така се предвижда провеждането на кампании, чиято цел е предоставяне на информация относно необходимостта от профилактични гинекологични прегледи. Към момента една на всеки три жени не посещава гинеколог – дял, който представлява голям риск за пълното елиминиране на рака на маточната шийка. Предполага се, че потенциалният дискомфорт по време на процедурата е основната причина за отлагане на годишния преглед.

Планирано е и обновяване на приложението на NHS, като целта е максимално да се улесни ваксинирането срещу редица заболявания.

Глобална стратегия

През 2020 г. всичките 194 членове на Световната здравна асамблея, включително Обединеното кралство, взимат решение да елиминират рака на маточната шийка, но без да поставят краен срок.
Австралия обеща да стане първата страна в света, която ще премахне болестта до 2035 г., а Канада възнамерява да постигне целта до 2040 г. За разлика от тях, планът на Европейския съюз гласи само, че страните членки се очаква да елиминират болестта до края на този век.

Според Световната здравна организация ракът на маточната шийка ще бъде елиминиран, ако заболеваемостта спадне до четири жени на 100 000 души.

Източник: NHS England boss to say cervical cancer can be eliminated by 2040: https://www.theguardian.com/society/2023/nov/15/nhs-england-boss-to-say-cervical-cancer-can-be-eliminated-by-2040
media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!