Великобритания роботизира ¼ от армията си?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
280

Иван Гайдаров 09 Ноември

Не е тайна, че военните в много държави разчитат все повече на безпилотни летателни апарати и други роботизирани средства, но ръководството на британската армия има особено смела визия. The Guardian цитира интервю на началника на въоръжените сили на Великобритания – генерал сър Ник Картър – пред Sky News, според когото между 2030 и 2040 г. една четвърт от британската армия може да бъде съставена от роботи. Главнокомандващият подчертава, че това не е приоритет за армията, но възможностите на роботите в близост до фронтовата линия предполагат това.

И това не са празни спекулации, тъй като се очакваше в петгодишния преглед на възможностите на отбраната на Великобритания да бъдат обявени допълнителни инвестиции в роботизирани технологии. Той обаче беше отложен заради пандемията от Covid-19.

Префокусирането на Великобритания към роботизация на военните сили би било логично, след като армията на страната има проблеми с набирането на военни и разполага с едва 73 870 обучени единици при очаквания за 82 050. Роботите биха могли да запълнят тези празнини, като същевременно намалят зависимостта на военните формирования от човешка сила.

Точно какви роли ще изпълняват тези роботи не е сигурно. Към днешна дата е налице категоричен консенсус срещу използването на автономни “роботи-убийци”, които не изискват човешка намеса. Междувременно дроновете изискват от операторите или да ги контролират директно, или да дават съгласие при извършване на атаки.
computerworld.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!