Великобритания прекратява програма в помощ на купувачите на първо жилище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
921

Според критиците програмата Help to Buy е тласнала цените на жилищата нагоре
Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще ограничи, а през 2023 г. ще прекрати програмата си Help to Buy, която помага на купувачите на първо жилище да навлязат на пазара, като им позволява да придобият нов дом с депозит от 5%, съобщава Ройтерс.

В момента хората, които се възползват от програмата, могат да закупят имот на стойност 600 хил. паунда (768 хил. долара) в Англия и да се възползват от държавен заем, равняващ се на максимум 40% от стойността на имота в Лондон и на до 20% за останалата част на страната.
От април 2021 г. ще бъде въведена двегодишна програма, която ще има регионални тавани върху стойността на закупения имот, като те ще бъдат по-ниски от настоящите 600 хил. паунда с изключение на Лондон, съобщи правителството.

Настоящата програма позволява на хората, които закупуват дом, да изтеглят заем, обезпечен с втора ипотека, докато новата програма ще бъде ограничена само до купувачите на първо жилище.
Правителството съобщи, че няма планове да продължи инициативата след март 2023 г.

„Има нарастващ брой продукти с високо съотношение между заем и стойност за купувачите на първо жилище, а броят на наличните жилища продължава да се увеличава“, казва се в официален документ.

Настоящата програма стимулира жилищното строителство и продажбите на много от най-големите предприемачи във Великобритания. Но критиците казват, че правителството е допринесло за повишаването на печалбите и бонусите в някои компании и е тласнало цените нагоре.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!