Великобритания представи план за налагане на санкции след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
765

Сега Обединеното кралство преговаря и налага санкции, които не са свързани с ООН, чрез европейското законодателство
Снимка: Архив Ройтерс
Британското правителство публикува в сряда планове за закон, който да даде законово право на властите да налага санкции, след като напусне Европейския съюз (ЕС), съобщи Euractiv. Планът включва и по-лесно блокиране на финансирането на тероризма, както и по-лесно замразяване на активи.
Сега Обединеното кралство преговаря и налага санкции, които не са свързани с ООН, чрез европейското законодателство. Без нов закон Лондон няма да може да прилага тези санкции след Brexit. В момента действат над 30 такива наказателни мерки, включително срещу Русия, Северна Корея и Иран.
„Това ще ни позволи да налагаме санкции, сами или с партньори в ЕС и по света, да предприемаме насочени мерки срещу държави, организации и лица, които нарушават международното право, извършват или финансират тероризъм или застрашават международния мир и сигурност“, посочва Алан Дънкан, министър по европейските въпроси.
Междувременно Великобритания планира да създаде и специална група, която да разследва и решава случаи на нелоялна търговия, например дъмпинг, след като напусне ЕС, предаде БТА, позовавайки се на обяви за набиране на служители, публикувани на сайта на правителството.
Министър-председателят Тереза Мей заяви, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС, когато напусне общността, и ще се стреми към свои търговски споразумения със страните по света. В момента британската търговска политика се ръководи от ЕС.
“Трябва да развиваме нов подход на Великобритания за действия във връзка с твърдения за нелоялна конкуренция и да изграждаме възможности и капацитети за разследване на жалби и да прилагаме правилата”, посочва правителството в обява за “ръководител на дигитален дизайн”.
Британската Организация за уреждане на търговски спорове ще има персонал от 130 души и ще бъде част от министерството на международната търговия. Дейността й ще бъде определена от нов търговски закон, който ще бъде внесен през септември в парламента.
В обявата за работа се изразява очакване организацията да започне работа до октомври 2018 г., за да се заеме с нови разследвания, които в противен случай ще бъдат извършвани от ЕС след планираното излизане на Великобритания през март 2019 г.
По статията работи: Радина Колева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!