Великобритания предлага ваксина срещу маймунска шарка на рисковите групи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64
Monkeypox virus banner for awareness and alert against disease spread, symptoms or precautions. Monkey Pox virus outbreak pandemic design with microscopic view background.

България разчита на много почиващи от Великобритания. Там обаче в момента случаите на маймунска вариола драстично растат. Първите случаи у нас също вече са факт.

“Броят на заразените в Англия вече е около 800, като само за последните 4 дни имаше увеличение на потвърдените случаи с 38%. Въпреки че всички болни се подлагат на 21-дневна карантина и се проследяват и тестват близките им контакти, изглежда разпространението на маймунска шарка не намалява”, каза д-р Павлина Трифонова пред NOVA.
Доктор Розамунд Люис от Световната здравна организация (СЗО) предупреждава да не се допуска хвърляне на вина към определени групи от населението, тъй като това ще затрудни справянето с проблема.

“Това включва мъже, които правят секс с мъже, но също така се отнася и до хора, които пътуват между различни държави и могат да са носители на вируса без да го знаят”, казва тя.

Във Великобритания вече предлагат и ваксина за най-уязвимите групи хора – бисексуални и хомосексуални мъже.

Властите излязоха и с препоръки към болните да не правят секс, докато са в карантина и да не стоят в едно жилище с домашни животни, защото има риск да заразят и тях.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!