Великобритания предаде документите за Brexit на церемония в Брюксел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Европейският парламент трябва да даде финалното си съгласие по сделката за напускането на Лондон по-късно днес

Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу (вляво) връчва документите за ратификация за Brexit на генералния секретар на Европейския съвет Йепе Транхолм-Микелсен (вдясно). Снимка: EPA/БГНЕС

Британският посланик в Европейския съюз връчи документи, официализиращи Brexit, на високопоставен представител на съюза часове преди членовете на Европейския парламент да одобрят сделката, с която Великобритания най-сетне ще напусне блока в петък, предава Ройтерс.

Три години и половина след като британците гласуваха за напускане, усмихнатият Тим Бароу предаде тъмносиня кожена папка с емблемата на Великобритания на фона на британското знаме и това на ЕС. Церемонията се състоя в централата на съюза в Брюксел.

След продължителни и често заплетени преговори Великобритания ще напусне клуба, към който се присъедини през 1973 г., в полунощ брюкселско време в петък (23 ч. по Гринуич), когато британските знамена ще бъдат свалени от офисите на ЕС, а флагът на съюза ще бъде махнат от британските официални сгради.

Преходният период след Brexit трябва да продължи само до края на годината, така че скоро представителите на Лондон и Брюксел ще трябва да започнат преговори по новите отношения, включващи всички теми – от търговия до сигурност.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние каза пред пратениците на оставащите 27 страни членки, че хлабаво споразумение за асоцииране като това на ЕС с Украйна трябва да послужи като база за отношенията, съобщиха дипломатически източници.
Барние допълни, че Брюксел ще се стреми да продължи да прилага правилата си за държавна помощ към Великобритания, за да предотврати риска от дъмпинг и да определи риболова и търговията като области, в които може да има тежки последствия, ако не бъде постигната сделка.

„Няма да отстъпим по въпроси, които са важни за нас“, е заявил Барние, цитиран от запознатите източници.

Усмивки и сълзи

В последния си работен ден като член на Европейския парламент водещият поддръжник на Brexit Найджъл Фараж заяви пред репортери, че „няма да има връщане назад след напускането на Великобритания“.

„Великобритания не се вписваше, ще бъдем по-добре извън съюза“, каза още Фараж и допълни, че евроскептицизмът е устойчив в страната, където референдум през 2016 г. беше спечелен от привържениците на напускането на ЕС с 52% на 48%.

Докато Фараж грееше, сънародничката му Джъд Киртън-Дарлин, член на Европейския парламент от групата на социалистите и демократите, едва сдържаше сълзите си.

„Това вероятно е най-тъжният ден в живота ми до момента. Brexit атакува самите основи на нашата идентичност“, каза Киртън-Дарлин, която планира да остане в Брюксел с белгийския си съпруг.

Бароу ще стане посланик на Великобритания в ЕС, а британското Постоянно представителство ще се превърне в чуждестранна мисия, която вече беше наречена от някои “UKmissEU” (EС липсва на Великобритания – бел. ред.).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!