Великобритания планира да позволи безвизов достъп на гражданите на ЕС след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
966

За да работят, учат или да се установят там обаче, те ще имат нужда от разрешение
Снимка: Архив Ройтерс
Великобритания обмисля да позволи на гражданите на Европейския съюз (ЕС) да пътуват свободно до страната дори след Brexit, докато правителството на министър-председателя Тереза Мей подготвя планове за управление на миграцията от блока, съобщава Bloomberg.
Гражданите на ЕС ще посещават свободно Великобритания, но за да работят, учат или да се установят там, те ще имат нужда от разрешение, заяви британски представител, поискал анонимност, тъй като по плановете все още се работи.
The Times съобщи късно в сряда, че гражданите на ЕС ще могат да живеят във Великобритания и след Brexit, но система за издаване на разрешителни ще ограничи броя на лицата, които ще могат да работят в страната. Министерството на вътрешните работи заяви, че плановете все още не са финализирани и ще бъдат публикувани „до няколко седмици“.
Правителството на Мей се опитва да изпълни ангажимента си за ограничаване на имиграцията, опасенията около която накараха мнозина да подкрепят Brexit на миналогодишния референдум. Различни компании – от банки до ферми, изразиха опасения, че ограниченията може да ограничат възможностите им да намират нужните им служители.
Осигуряването на свободен поток от посетители би помогнало да се преодолее болезненият въпрос за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след Brexit. Великобритания иска да запази свободното преминаване на острова.
Джеймс Броукеншайър, британският министър за Северна Ирландия, заяви в сряда, че имиграционният контрол не засяга само границите и един „цялостен“ подход ще включва мерки като ограничаване на достъпа на посетителите до публични услуги.
Националната статистическа служба заяви в сряда, че между април и юни тази година е имало рекордните 2,37 млн. граждани на ЕС, работещи във Великобритания, което е със 126 хил. повече спрямо същия период на миналата година.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!