Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
294

Безпрецедентен е и спадът в търговията на дребно в страната за същия период

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април, след като правителството въведе безпрецедентен пакет от стимули, за да предотврати срива на икономиката, засегната от коронавируса.

Дефицитът на страната възлиза на 62,1 милиарда паунда (76 милиарда долара) – най-много от началото на статистиката през 1993 г., информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от Службата за национална статистика. Цифрата е равна на недостига през цялата предходна фискална година и е близо три пъти по-голяма от предходния пик. В отделен доклад от статистическата служба оповестиха, че продажбите на дребно са спаднали с най-много от 1988 г. насам.
Сумата отразяват цената на интервенциите, обявени от министъра на финансите Риши Сунак, включително изплащането на заплатите на 8 милиона служители, пуснати в отпуск, ръста в молбите за социално подпомагане и удара върху данъчните приходи от свиващата се икономика.
Разходите на централното държавно управление са нараснали с 57% на месечна база, докато приходите към хазната са спаднали с 27%. Нетният дълг, включващ програмите на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, се е повишил до почти 98% от брутния вътрешен продукт на страната, отбелязвайки най-високото си ниво от 1963 г. насам.

От друга страна обемът на продажбите на дребно е спаднал с 18,1% на месечна база през април. На годишна база показателят се е понижил с 22,6%.

Междувременно Великобритания също обяви, че банките трябва да удължат ипотечните ваканции с още три месеца, като част от мерките си за подпомагане на домакинства в цялата страна.

Преките правителствени мерки вече струват повече от 100 милиарда паунда, обявиха от регулаторната Служба за бюджетна отговорност, която сега очаква бюджетен дефицит от над 300 милиарда паунда или 15% от брутния вътрешен продукт през тази фискална година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!