Великобритания: Отчаяно се търсят зъболекари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
100

 

/КРОСС/ Националната здравна служба на Великобритания NHS е сериозно претоварена. Би Би Си съобщи, че 9 от 10 зъболекарски кабинета в Англия вече не приемат нови пациенти. Много хора с болки правят отчаяни опити за самолечение, защото нямат пари за частни зъболекарски услуги.

Денис Пайл може да си позволи само супа за обяд. Пенсионерката от Корнуол от четири години чака да ѝ бъде изработена зъбна протеза. Жената вече почти няма останали кътници, само резци, но те също са в окаяно състояние и се клатят. “Не мога да дъвча нищо твърдо, дори домати или нарязани краставици. Цели 50 години съм работила и съм плащала данъци, не мисля, че изискванията ми сега са прекалено високи”, споделя Пайл пред Би Би Си. Безкрайно чакане за преглед Денис Пайл, а и много други хора, които получават само пенсия или имат ниски доходи, не могат да си позволят посещенията при зъболекар. Часовете, записвани през държавната Национална здравна служба, за които се изисква само минимално доплащане, вече са голяма рядкост.

Девет от десет зъболекарски кабинета в Англия не приемат нови пациенти, показва разследване на Би Би Си. Осем от десет отказват да дават часове и на деца. Дори за онези, които вече са регистрирани като пациенти на някоя практика, чакането е безкрайно дълго. Зъболекарската асоциация в страната се оплаква, че много специалисти са претоварени и могат да преглеждат и лекуват само малък брой пациенти по фиксираните ставки, които Националната здравна служба осигурява. Шон Чарлууд от Британската асоциация на зъболекарите изчислява, че финансираните от държавата еднократни суми стигат само за нуждите на не повече от половината население. Много зъболекари напуснаха системата на общественото осигуряване Пандемията влоши ситуацията още повече, защото редица кабинети прекратиха работа, поради което много пациенти пропуснаха профилактичните си прегледи, насрочени по-рано.

Здравното министерство съобщи, че са инвестирани допълнителни 50 милиона паунда, за да се съкратят сроковете на чакането за час при зъболекар. Но и това няма да реши проблемите, защото лекарите са малко. През последните години близо 10% от зъболекарите напуснаха кабинетите, които работят по договор с Националната здравна служба. Междувременно те работят само в частния сектор. Една от причините е, че не се чувстваха добре платени от държавата за специфичната и сложна работа, която вършат. Шон Чарлууд вярва, че има и друга причина за недостига на зъболекари.

“След решението за Брекзит, европейските зъболекари напуснаха страната и се върнаха по родните си места. Имаше хиляди подобни професионалисти от други държави и техният отлив влоши ситуацията допълнително”, коментира той. Опасни самолечения Ситуацията е толкова ужасна, че мнозина започват сами да се лекуват. Джошуа Килинг бил помолен от своята приятелка да ѝ извади болен зъб с домашните клещи, защото вече не можела да понася болката.

Междувременно Джошуа е инициатор на петиция за по-добри медицински грижи. 180 000 души вече са се подписали под нея. Но докато не настъпи промяна, хората ще продължават да се самолекуват с домашни пили и клещи и да прибягват до опасни методи за самопомощ. “Хората живеят с болки и страхове, не могат да се хранят и да говорят правилно. В отчаянието си някои правят опити да залепят върху венците си пластинки от смола с трайно лепило”, казва Луиз Ансари от организацията “Healthwatch England”.

cross.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!