Великобритания капитулира пред ЕС по сметката за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
633

Лондон е склонил на исканията на блока и се е съгласил напълно да спази финансовите си ангажименти
Снимка: Архив Ройтерс
Великобритания е отстъпила пред исканията на Европейския съюз (ЕС) и се е съгласила напълно да спази финансовите си ангажименти, посочени от Брюксел, премахвайки едно от основните препятствия по споразумението за Brexit, предава Financial Times.
Според няколко запознати с разговорите дипломати Великобритания ще поеме задълженията към ЕС на стойност до 100 млрд. евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия, могат да спаднат до под половината от тази сума.
Очаква се британският министър-председател Тереза Мей официално да представи офертата през следващата седмица като част от пакетна сделка, ако се стигне до споразумение и по въпросите за правата на гражданите и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.
Преговарящите работят по изготвянето на метод, с който да представят споразумението като нетна оценка. Британската страна настоява за сума между 40 и 60 млрд. евро, след като се вземат предвид някои приспадания. „Обещаха да покрият всичко, не ни интересува какви са техните изчисления“, казва високопоставен дипломат на ЕС. „С радост ще им помогнем да ги представят“, допълва източникът.
Интензивните преговори между двете страни продължават, като целта е да се достигне до обявяването на „достатъчен напредък“ следващата седмица по финансовото споразумение, гражданските права и границата със Северна Ирландия. Балансът в бсъжданията е деликатен и преговарящите предупреждават, че застой по някой от елементите може да попречи на така желаното стартиране на търговските разговори през декември.
И двете страни казват, че на преговорите следващата седмица няма да бъде договорена финалната сума, която ще плати Великобритания. Като цяло Лондон планира да избегне сделка за плащането на еднократна сума, а вместо това да се разработи система от редовно изчисляеми плащания през следващите години, когато идва срокът на определени задължения.
Съгласно този модел пенсиите на представители на ЕС, например, може да бъдат плащани на база годишни разходи, което означава, че няма да има финално число за т.нар. „сметка за Brexit” до смъртта на последния пенсиониран представител, което ще е след много десетилетия.
Политическият компромис, договорен между Лондон и Брюксел, цели да гарантира на останалите 27 страни членки, че няма да остане дупка след Brexit в изпълнението на текущия бюджет на ЕС, като в същото време ще позволи на Великобритания да посочи много по-ниски оценки на нетни плащания и условни задължения.
Мей получи подкрепа от кабинета си да преодолее застоя в разговорите за Brexit с по-висока финансова оферта, но само при условие, че тя е обвързана с добро търговско споразумение. Британските министри ясно заявиха, че „нищо не е договорено, докато не се договори всичко“.
Според изчисленията на Европейската комисия (ЕК) до напускането на Великобритания ЕС ще има общо неплатени ангажименти към бюджета за 582 млрд. евро за периода 2014-2020 г., задължения за 83 млрд. евро по пера като пенсии и около 88 млрд. евро условни задължения, например неизплатени заеми. ЕС очаква Лондон да плати своя дял, който е около 13%, откъдето идва и сметката в размер на 100 млрд. евро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!