Великобритания иска генно да редактира добитък и храни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
264

Източник: iStock
Правителството на Обединеното кралство започна консултация относно използването на генно редактиране за модифициране на добитъка и хранителните култури в Англия, съобщава БиБиСи.

Редактирането на гени променя ДНК на организмите и досега употребата му беше строго ограничена съгласно законодателството на ЕС.

Министърът на околната среда Джордж Юстис заяви, че подходът може да се използва за развиване на култури, които са по-устойчиви на болести и екстремни климатични условия.

Той коментира, че това може да доведе и до производството на по-здравословна храна, но някои са против технологията.

Критиците казват, че това създава изцяло нови организми и твърдят, че строгата регулация е жизненоважна.

Редактирането на гени включва извършване на точни промени в ДНК и много учени го смятат за различно от генетичната модификация (ГМ), където ДНК от един тип организъм се въвежда в друг.

През 2018 г. обаче Европейският съд постанови, че всъщност се счита за генно инженерство, а в ЕС и двете технологии в момента са под строго регулиране.

По време на Оксфордска земеделска конференция, Юстис заяви, че “Обединеното кралство вече не трябва робски да следва европейското законодателство, което е прословуто рестриктивно и политизирано”.

Министърът на околната среда заяви, че технологията имитира естествения процес на размножаване, като ускорява това, което фермерите са правили от векове, като избира най-силните и здрави животни или растения, от които да се размножава.

Юстис добави, че генното редактиране поражда много по-малко етични или биологични проблеми, отколкото други форми на генно инженерство. Той коментира, че организмите, създадени чрез редактиране на гени, са могли да бъдат създадени и по естествен начин и така “са спазвали природните закони”.

Много учени приветстваха обществената консултация. Денис Мърфи, професор по биотехнологии в Университета на Южен Уелс, заяви, че това ще бъде широко подкрепено от британските фермери и учени по култури.

Той обясни, че “редактирането на генома вече се използва в медицината и има огромен потенциал за справяне с основните селскостопански предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност, изменението на климата и устойчивостта.”

Проф. Катрин Денби от университета в Йорк определи редактирането на генома като “мощен инструмент”, който може да помогне за справяне с редица предизвикателства в Обединеното кралство и хранителната система.

Ще спомогне за увеличаване на устойчивостта на вредители и болести при посевите и животните, това може да намали употребата на антибиотици и химически пестициди, да подобри хуманното отношение към животните, да направи храната по-здравословна и да намали отпадъците, например като удължи срока на годност на плодовете и зеленчуците.

Тя коментира, че “неговото въздействие зависи от това как се използва, какви специфични промени се правят, в какъв организъм. Но неговата прецизност и бързина имат способността да трансформират развитието на нови породи култури и животни и да спомогнат за по-устойчивото производство на храни.”

Създателите на първия инструмент за редактиране на гени, известен като “генетични ножици” на Crispr-Cas9, Емануел Шарпентие и Дженифър Дудна, бяха отличени с Нобелова награда за откритието си през 2020 г. Разработката беше приветствана като “революционна”.

Проф. Ян Крут, бивш главен учен на Съвета за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) и директор на Rothamsted Research, обясни, че “генетичното подобряване на културите и добитъка е жизненоважна дейност за противодействие на заплахите за производителното земеделие от изменението на климата и появата на нови вредители и болести”.

“Приемането на редактиране на гени, заедно с установените практики, използвани от животновъдите, има потенциал да добави бързина и прецизност към това жизненоважно и продължително начинание”.

Асоциацията на почвите (SA) заяви, че приветства технологичните иновации, но Брекзит не трябва да се използва “за преследване на програма за дерегулация”.

Гарет Морган, ръководител на земеделието и политиката за използване на земята в SA, коментира, че “редактирането на гени е тиксо – отклоняващо жизненоважни инвестиции и внимание от ръководени от земеделските производители действия и изследвания, които биха могли да дадат резултати точно сега”.

“Потребителите и фермерите, които не искат да ядат или отглеждат генетично модифицирани култури или животни, трябва да получат адекватна защита от това. Фокусът трябва да бъде върху това как да се възстановят изтощените почви, да се подобри разнообразието в културите, да се интегрират добитъка в ротации и намаляване на зависимостта от синтетичен азот и пестициди.”

Някои учени предупредиха, че всяка промяна в подхода към генното инженерство трябва да се извършва с голямо внимание.

Д-р Адриан Ели, преподавател в областта на технологиите и устойчивостта в Университета в Съсекс, каза, че разрешаването на редактиране на гени в Обединеното кралство “ще изисква от нас да се отворим безразборно за внос на храни от GE (редактиране на ген) от цял свят”.

“Твърденията за ползите от редактирането на гени за природата и околната среда на Обединеното кралство са обект на множество предположения и несигурности. Трябва да отделим време да ги разгледаме внимателно, вместо да ги приемаме без проучване.”

Благотворителната организация за хуманно отношение към животните RSPCA е загрижена за този ход, като главният изпълнителен директор Крис Шерууд коментира, че “твърденията, че редактирането на гени е същото като естествения подбор или присаждането на растения, са нелепи и потенциално подвеждащи.”

“Редактирането на гени е недоказана технология, която не отчита хуманното отношение към животните, етичните или обществените опасения. Тя включва процедури, които причиняват болка, страдание, стрес и трайна вреда и е неефективен процес, използващ голям брой животни за производство едно животно с желания резултат.”

Групите, които водят кампании срещу дерегулацията на генното редактиране са разтревожени от съобщението. Д-р Хелън Уолъс, директор на GeneWatch UK, заяви, че “премахването на някои нови ГМ технологии от регулация би означавало, че те не са проследени или оценени дали са безопасни”.

“Ще има огромни последици по границите, тъй като много пазари няма да приемат немаркирани ГМ храни, така че английските култури и храни могат просто да получат отказ.”

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще се придържа към най-строгите стандарти за здраве и безопасност.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!