Великобритания и ЕС запазват споразумението за Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
129
Flags of the United Kingdom and the European Union. UK Flag and EU Flag. British Union Jack flag.

Източник: iStock

Малко вероятно е Великобритания и Европейският съюз да променят фундаментално своето основно споразумение за Брекзит, като се очаква да подпишат няколко специфични секторни сделки за финансовите услуги, риболова и енергетиката, които са необходими, за да се предотвратят нови смущения, се казва в доклад, цитиран от Ройтерс.

В доклада на Академичния орган на Обединеното кралство в Променяща се Европа (UKICE), публикуван във вторник, се казва, че въпреки значителния икономически удар за Великобритания от напускането на блока и спадащата подкрепа за Брекзит сред британската общественост, големи промени в отношенията Обединеното кралство-ЕС биха били малко вероятни.

UKICE съобщи, че проучване, проведено през декември, показва, че 56% от британците са казали, че биха гласували за повторно присъединяване към ЕС, спрямо 45% през февруари, което до голяма степен съответства на други проучвания.

Управляващата Консервативна партия на Великобритания обаче е ангажирана с Брекзит, а опозиционната Лейбъристка партия се стреми да избегне предположенията, че ще се стреми да развали споразумението след 2016 г.

Разговорите между Великобритания и ЕС продължават за това как да се приложат договореностите след Брекзит, особено около до голяма степен отворената граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и държавата-членка на ЕС Ирландия.

“Непосредственото предизвикателство е разрешаването на проблемите около Протокола за Северна Ирландия, но дори и това да бъде постигнато, предстоят други крайни срокове и решения, свързани например с обмена на данни, електрическите автомобили и риболова”, се казва в доклада.

UKICE каза, че отношенията между Обединеното кралство и ЕС са “далеч от уредени и стабилни”, но изглежда, че никоя от страните не иска да преразгледа Споразумението за търговия и сътрудничество (TCA), подписано през декември 2020 г. след повече от четири години политически спорове.

“Явно има малко политическо пространство от двете страни на Ламанша за основно преразглеждане на отношенията или предоговаряне на TCA в краткосрочен план”, се казва в изследването, позовавайки се на липсата на доверие, вътрешната политика на Обединеното кралство и ползите от настоящата сделка за износители от ЕС.

“Промените в отношенията вероятно ще бъдат бавни и постепенни в близко бъдеще”, се казва в него, добавяйки, че научните изследвания, енергийната сигурност и търговията с емисии може да са области, в които настоящите отношения могат да бъдат задълбочени.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!