Великобритания губи милионерите си заради данъци и политически сътресения

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Комбинацията от дългосрочните последици от Брекзит и нестабилната политическа ситуация в страната преди изборите на 4 юли доведоха до изход на милионери от Великобритания към “убежищни” страни. Според последните данни от доклад на Henley, консултантска фирма, която следи миграционните тенденции, Великобритания е загубила 9500 богаташи през 2024 г., повече от двойно в сравнение с миналогодишната рекордна цифра от 4200.

Къде отиват и защо?

Повечето милионери се насочват към европейски съседи като Италия, Швейцария, Гърция и Португалия, които запазват статуса на своите недомицилни резиденти. Недомицилните резиденти са лица, чието постоянно местожителство е извън регистрирания им данъчен адрес.

Промяна в политиката

Тази миграция следва решение на канцлера Джереми Хънт, който премахна статуса на недомицилните резиденти, което доведе до напускането на много богати личности, за да избегнат данъци върху чуждестранните си доходи. Един адвокат сподели, че милиардер-клиент е напуснал страната веднага след обявяването на бюджета.

Влошаваща се икономическа ситуация

Докладът на Henley посочва, че Лондонската фондова борса изостава от конкурентите си в Ню Йорк, Сингапур и други европейски градове. Освен това, заглавията за влошаващата се инфраструктура на Великобритания не помагат.

Дългосрочни тенденции

От 2017 до 2023 г. Великобритания е загубила 16,500 милионери. Прогнозите за 2024 г. показват, че ще има нетен изход на 9500 милионери. Най-предпочитаните дестинации за тях са Париж, Дубай, Амстердам, Монако, Женева, Сидни и Сингапур.

Политическа нестабилност

Директорът на Institute for Government, д-р Хана Уайт, отбелязва, че политическата нестабилност, започнала с лидерството на Борис Джонсън и продължила с Лиз Тръс и Риши Сунак, е допринесла за тази миграция. Тя добавя, че над 7% от 128,000 милионери, които се очаква да се преместят глобално през 2024 г., ще изберат да напуснат Великобритания.

Тези фактори постепенно намаляват привлекателността на Великобритания за богатите индивиди, което се усеща след Брекзит. Лондон вече не се възприема като световен финансов център, въпреки усилията за запазване на работодателите в града чрез премахване на ограниченията на бонусите за банкери.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!