Великобритания готви масова кредитна програма за енергоспестяващи домове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
520

Догодина гражданите на Великобритания може да получат достъп до една нова услуга – изгодни банкови кредити за подобряване на енергийната ефективност в дома, които ще се изплащат разсрочено с месечните сметки за електричество и отопление.

Това ще се случи, ако британското правителство одобри предложения от министерството на енергетиката “нов зелен курс” (Green Deal), съобщиха британските медии. Чрез схемата управляващите се надяват да стимулират масовото обновяване на домовете, за да се намали консумацията на енергия. По изчисления на правителството сградите, по правило с нисък енергиен стандарт, са причина за около 1/3 от годишните емисии на страната.

В зеления план, който беше обявен в края на миналата година от енергийния министър Крис Хюн и ще бъде гласуван през 2011 г., правителството вижда именно път към намаляване на парниковите емисии и “мисията”, с която Лондон се ангажира – да бъде световен пример в решаването на проблема с климата.

Със закона за климатичните промени, приет през 2008 г., Великобритания си постави за цел до 2020 г. да намали емисиите си с цели 34%, а до 2050 г. с 80 % спрямо нивото им от 1990 г. (средното намаление на емисиите в света, препоръчано от международния панел по климата към ООН). Годишните измервания показват, че 13% от въглеродните емисии се дължат на отоплението и подгряването на вода в домовете, много от които са газифицирани, а 20% идват от бизнес-сградите.

Според плана на правителството от 2012 г. частните банки и енергийните доставчици ще започнат да предлагат кредитите за енергийни подобрения – стандартни фасадни топлоизолации, изолиране на покриви, ефективни стъклопакети и др. Месечната надбавка към сметките за ток и газ, с която гражданите ще връщат заемите си обаче, не трябва да са по-големи от средните месечни спестявания в резултат от направените подобрения, гласи проектът.

Те ще се изчисляват предварително от експерти оценители. В случай, че съответната сграда се дава под наем, собственикът ще трябва да получи съгласието на обитателите, за да я модернизира, а когато напуснат, изплащането ще продължи от следващите наематели. Две големи търговски вериги – Tesco и B&Q, които продават и обзавеждане, включително енергийно ефективно, вече са изявили желание да участват в сделката, писа британското издание The Ecologist.

Ако схемата проработи, в следващите 10 години тя ще отвори около 250 000 работни места, заяви Крис Хюн. Става дума за енергийни оценители, фирми за топлоизолация и т.н.

Успехът на начинанието зависи преди всичко от лихвените поценти в новите заеми, коментира пред Ecologist програмният директор на неправителственото обединение Transform UK Ед Матю. По изчисления на организацията, която обединява екоактивисти, учени и финансови компании, почти всички домове в страната се нуждаят от сериозна модернизация, при това някои от възможните мерки ще са скъпи – слънчевите колектори за затопляне на вода например.

Предвид факта, че във Великобритания има около 26 милиона домакинства, за да се постигне осезаемо намаляване на емисиите от тях, всяка година до средата на века ще трябва да изолират по около половин милион домове, отбелязва Матю.

Според него, толкова хора могат да бъдат привлечени към инициативата за кратко, само ако лихвените проценти на кредитите са много атрактивни и в това отношение Великобритания може да почерпи от опита на Германия. Там кредитите за енергийна ефективност в дома до около 90 000 евро се отпускат с преференциална годишна лихва от едва 2.65%, посочват от Transform UK.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!