Великобритания е избегнала рецесията в началото на миналата година

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
165

Ревизия на данните показва, че през първото тримесечие на 2012 г. БВП е останал без промяна и не е регистрирал спад, както беше обявено Великобритания не се е върнала към втора рецесия в началото на миналата година, както се смяташе, предаде Ройтерс.

Националната статистическа служба на Острова съобщи след годишната ревизия на данните за растежа, че през първите три месеца на 2012 г. той е бил без промяна, а не е регистрирал спад, както беше обявено по-рано.

Това означава, че икономиката на страната не е претърпяла две поредни тримесечия на спад, каквото е определението за рецесията.

Констатацията е полезна за финансовия министър на Острова Джордж Осбърн, който е силно критикуван за икономиите, често обвинявани за забавянето на икономическия растеж, отбелязва информационната агенция.

Останалите данни на британската статистика обаче са доста притеснителни. През първите три месеца на тази година реалният разполагаем доход на британците се е понижил с 1,7%, което е най-големият годишен спад от 1987 г. насам. Свиването на разполагаемите доходи е причинено от спада на възнагражденията на фона на покачващите се цени, което е свило и делът на спестяванията на домакинствата.

Данните сочат още, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания е нараснал с 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), а инвестиционната активност се е сринала със 16,5% на годишна база, което поставя под съмнение надеждите за възстановяване, движено от износа и капиталовите разходи.

Ревизията на данните е показала още, че рецесията между второто тримесечие на 2008 г. и второто тримесечие на 2009 г. включително е била по-дълбока, отколкото се е смятало и е довело да над 7 на сто спад в производството.

По статията работи: Миглена Иванова

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!