Великобритания: ​​​​​​​Богат крал и бедни поданици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
195

 

Имке Кьолер АРД

Коронацията на Чарлз Трети струва около 100 милиона британски паунда – пари, които биха били много по-полезни другаде, смятат критиците. Големите социални разлики в страната напоследък се задълбочават.

За тържествената церемония за коронацията на крал Чарлз III британското кралско семейство се представя в пълния си блясък: златни каляски, бижута, тронове, най-скъпи тоалети. Не всичко това е собственост на монархията, но все пак значителна част е.

Британският „Гардиън“ направи голямо проучване на собствеността на краля и изчисли, че личното му състояние възлиза на 1,8 милиарда британски паунда – това е стойността на неговите земи, имоти, бижута, произведения на изкуството, коне, автомобили и капиталовложения.

При това кралят съвсем не е единственият милиардер във Великобритания – според „Съндей Таймс“ те са 177, а общата сума на състоянието им е нараснало само между 2020-а и 2022-ра година с почти 150 милиарда паунда.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак също е сред най-богатите хора в страната, припомня АРД.

Разходите за живот са нараснали неимоверно

Същевременно много британци излизат по улиците от отчаяние. В редица браншове реалните доходи на заетите спадат от години, а заради резкия ръст на разходите за живот напоследък те вече не могат да се свързват двата края.

Критикът на монархията Греъм Смит намира за неприемливо това, че за коронацията се изразходват близо 100 милиона паунда според изчисленията.

„Тези пари биха могли да се дадат например за бездомните и за бедните“, смята той – вместо това те ще отидат за парада един-единствен човек.

„Това би могло да сполети всекиго“

„Много служители в администрацията полагат напразни усилия да получат увеличение на заплатата„, казва Смит. Болниците имат огромни финансови проблеми, училищата се борят за повече ресурси за децата, посочва той пред АРД. „100 милиона не са чак толкова много, но въпреки това с тях може да се направи много добро за хората.“

Същевременно организацията „Тръсел Тръст“, която поддържа над 1200 социални кухни в страната, бие тревога. Никога не са били раздавани толкова много пакети с храна, колкото през последните 12 месеца: те са били почти три милиона, което е с 37 процента повече, отколкото през предходната година.

Шарин от Кардиф, която е вдовица, също разчита на тези услуги за изхранването на себе си и децата си. „Срамно е, а понякога е и унизително. Но къде иначе да ида?“, казва жената пред АРД.

Пред Би Би Си ръководителката на организацията „Тръсел Тръст“ споделя, че напоследък забелязва доста големи промени.

„Това, което виждам – извън обстоятелството, че броят на хората, които търсят помощ от социалните кухни расте, е колко много от тези, които идват при нас, имат работа. Това може да сполети всекиго от нас!“

От организацията критикуват твърде ниските доходи и социалната система, която не се справя със задачите си.

kafeneto.wordpress.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!