Във Великобритания ваксинират с приоритет бременните жени

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88


Те се разглеждат като рискова група

Снимка: БГНЕС

Бременните жени трябва да се разглеждат като рискова група за COVID-19 и трябва да им се поставят ваксини бързо, съобщи Съвместният комитет по ваксинация и имунизация на Обединеното кралство. Експертният екип към правителството заяви, че има “нарастващи доказателства, показващи, че бременните жени са изложени на повишен риск от усложнения от COVID-19”.

Според нови данни, публикувани от Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство, 34 жени са починали на Острова след като са се заразили с COVID по време на бременност. Четири новородени също са починали, като според медиците причината е COVID.

Проучванията показват, че смъртността при бременни жени обикновено е около девет на 100 000, което се равнява на приблизително 60 бременни жени годишно. До края на октомври тази година са регистрирани 27 смъртни случая само от усложнения от COVID-19 – почти двойно увеличение на починали бременни, сочи анализ на университета в Оксфорд, предава БГНЕС.

1436 бременни жени са били приети в болница между 16 май и края на октомври тази година със симптоми на COVID-19, от които 230 са били лекувани в интензивно отделение. Повече от 96 процента от тези жени са били неваксинирани. Само 16 жени в болницата са получили две дози ваксина.

Великобритания призова всички, които не са ваксинирани, да запазят час за ваксина, а жените, които са получили две дози, могат да получат бустерна, ако са получили втората си доза поне три месеца по-рано.

“Сериозните рискове за жените, които се заразяват с COVID-19 по време на бременност, стават все по-ясни”, каза Гаятри Амирталингам от Агенцията за здраве и сигурност. “Знаем, че ваксините, използвани в програмата за ваксинация срещу коронавирус на Обединеното кралство, са били много ефективни за предотвратяване на сериозни усложнения, а тези, препоръчани за бременни жени, имат добра репутация за безопасност. Бих призовал всички бременни жени да се явят и да си направят ваксината без отлагане. Това е най-добрият начин да защитите себе си и вашето бебе.”

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчаха поставянето на препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, вместо ваксината на Johnson & Johnson, поради редки, но понякога фатални кръвни съсиреци. Досега около 16 милиона души в САЩ са получили ваксината на J&J. Регистрирани са повече от 50 случая на тромбоза със синдром на тромбоцитопения, , а най-малко девет души са починали след усложнения от ваксинацията.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!