ВАС отказа регистрация на еднополов брак, сключен на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
68

Той не поражда правни последици в България, според магистратите

 
Снимка: flickr
Върховният административен съд окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоначално кметът на район “Люлин” е отказал актуализиране на семейно положение в личен картон. След това Административният съд отхвърля жалбата срещу този отказ. Сега върховните магистрати потвърждават решението на Административния съд.

От ВАС посочват, че съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак, е пречка за сключването му. Както Конституцията на Република България, така и Семейният кодекс, установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите.

Макар и този брак да е допустим от законите на държавата, в която е сключен, той не поражда правни последици в България, от което следва, че няма как да бъде признат и регистриран, посочват от съда.

Според върховните магистрати няма нарушение на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването на това право.

Според Съда на Европейската общност, поради невъзможността да бъде постигнато съгласие между държавите членки относно еднополовите бракове, партньорите в тези съюзи не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право.

От ВАС отбелязват, че това дело, както и други две със същия характер, се различават от делото, по което през юли тази година съдът потвърди правото на еднополова двойка да пребивава на територията на България.

Решение не касае еднополовите бракове, а се отнася до правото на граждани на ЕС да пребивават законно и продължително в друга страна-член на съюза.

По публикацията работи: Веселина Йорданова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!